De echtscheidingsschat (Het Julia-Sean-dilemma)

De echtscheidingsschat (Het Julia-Sean-dilemma)

Ik denk dat ze een verkeerde wissel op het belangrijkste moment van haar leven maakt, maar aan het begin van het derde seizoen van Nip/Tuck wil Julia definitief scheiden van Sean. Ze houden toch van elkaar? Zo slecht is hun huwelijk toch niet? En vat Sean het niet heel grootmoedig op dat niet hij maar Christian de biologische vader is van Matt?

Toch Julia zet door, aangemoedigd door haar verbitterde moeder, die onder het voorwendsel ‘ik kom op voor mijn dochter’ haar schoonzoon te grazen hoopt te nemen. Ze raadt Julia een goede advocaat aan, die er wel even voor zal zorgen dat Sean de helft van hun gezamenlijke bezittingen aan als eh… echtscheidingsschat zal meegeven. Maar Julia hoeft al dat geld niet.

Erg nobel van haar natuurlijk, maar heeft Julia niet gewoon recht op die miljoenen? Los van wat haar wettelijk gezien toekomt, bedoel ik. Is het redelijk dat Sean de helft van het vermogen dat hij heeft opgebouwd met bijna twintig jaar keihard werken zou moeten afstaan omdat zijn vrouw genoeg van hem heeft? Natuurlijk, ze heeft haar steentje bijgedragen aan zijn fenomenale succes. En natuurlijk, zij heeft al die jaren voor de kinderen gezorgd, waardoor hij een completer mens is geworden. Ten koste van een eigen carrière – ze heeft niet eens haar studie afgemaakt, terwijl ze nota bene hogere cijfers had dan Sean.

Allemaal waar, maar Sean is toch zo’n beetje uitgegroeid tot de Johan Cruyff van de plastische chirurgie en Julia is – met alle respect – nog niet eens een Danny. En hoe wreed het misschien ook klinkt, de maatschappelijke waardering voor zijn unieke prestaties is vele, vele malen hoger dan voor haar tamelijk laagwaardige huishoudelijke werk en voor haar bijdrage aan de opvoeding van de kinderen.

Met andere woorden: zijn de baten van de BV Sean & Julia niet voornamelijk toe te schrijven aan Sean? En nu we toch bezig zijn met een kosten/baten analyse: in hoeverre heeft Julia zich nu werkelijk opgeofferd? Is het waarschijnlijk dat ze het ooit net zo ver had kunnen schoppen als Sean? Ze is misschien intelligenter dan hij, maar ze lijkt zijn geduld, zijn betrouwbaarheid en doorzettingsvermogen te ontberen. Om nog maar te zwijgen van zijn vermogen om samen te werken met iemand als Christian, een volstrekt andere persoonlijkheid dan hij.

Waar heeft Julia dus recht op? Toch de helft? Het is en blijft een moeilijk vraagstuk. Hoe druk je in geld uit wat iemand aan een relatie heeft bijgedragen en ervoor heeft teruggekregen? Kijk alleen al naar het moederschap: boeken we alle moederlijke inspanningen als kostenpost, of is het moederschap juist de grootste beloning die je je als vrouw kunt voorstellen? Moeilijk, onmogelijk zelfs om dat goed uit te rekenen. Toch is er misschien wel een – toegegeven, zeer algemene – richtlijn te geven. Indien twee mensen scheiden, kun je proberen voor elk een beloning vast te stellen die in overeenstemming is met de geleverde prestatie.

In dit geval heeft Sean er alles uitgehaald wat er in zat. Meer dan dat zelfs, en dat is grotendeels Julia’s verdienste. Hoe groot is haar bijdrage dan geweest? Een kwestie van vergelijken en je weet het. Je kunt misschien kijken hoe veel meer een getrouwde plastisch chirurg in Miami verdient dan eentje die niet is getrouwd. Of anders de op een na best verdienende chirurg als ‘benchmark’ nemen, de Piet Keizer van de plastische chirurgie in Miami. Het verschil tussen wat Sean heeft verdient en waarschijnlijk had verdiend zonder Julia komt haar toe.

Julia heeft haar potentieel niet verwezenlijkt. Dat is deels Seans schuld. We kunnen proberen die schuld in geld uit te drukken. Wat had Julia redelijkerwijs kunnen bereiken? Daarvoor kun je misschien kijken wat een vrouw van bovengemiddelde intelligentie die haar studie wel afmaakt gemiddeld verdient – daarover bestaan ongetwijfeld statistieken. Zij heeft dan recht op het verschil tussen wat ze had kunnen verdienen en werkelijk heeft ‘verdiend’ (huishoudgeld, genot van door hem aangeschafte activa – laten we niet vergeten dat ze al die tijd een zeer verzorgd leven heeft geleid, met dank aan diezelfde man die ze nu verlaat).

Kortom: Julia zou bij scheiding van Sean kunnen afrekenen voor haar bijdrage aan de opbouw van het vermogen van de BV Sean & Julia, vermeerderd met een bedrag ter compensatie voor gederfde inkomsten. Daar heeft ze recht op. Al hoop ik niet dat het zo ver komt dat ze ooit van recht gebruik zal maken. Ik vind Sean en Julia namelijk uitstekend bij elkaar passen. Zonde om die scheiding door te zetten; wat het ook oplevert, het verlies is veel te groot.

Deel:

Geef een reactie