De kern van de zaak (Tegen de oliedomheid)

De kern van de zaak (Tegen de oliedomheid)

Olie. Grote kans dat het in het eerstvolgende grote gewapende conflict waar het Westen bij betrokken om olie draait. Zoals zo vaak. Zoals het bij de bezetting van Irak ook om olie ging, zoals het in de Golfoorlogen om olie ging. Of dacht u nu werkelijk dat het we toen ten strijde trokken omwille van de democratie en vrijheid van meningsuiting? Kom nou: waar waren de Verenigde Staten toen in Rwanda de mensenrechten met voeten werden getreden? Waar klonk de heilige verontwaardiging toen in Tibet 1,2 miljoen mensen werden vermoord?

Nee, pas als er een olieputten zijn, is er aanleiding een land binnen te vallen om de mensenrechten te beschermen. En dan nog alleen als het lastig zakendoen is met de tiran van het land, want een commercieel ingestelde en machtswellusteling – hoor ik daar iemand Poetin noemen? – wordt altijd de hand boven het hoofd gehouden.

Als de huidige ontwikkelingen doorzetten, zullen we de komende jaren alleen maar afhankelijker worden van olie. Onder andere door de snel groeiende Chinese economie, zal het energieverbruik bijna verdubbelen. Alleen al het elektriciteitsgebruik gaat van de huidige 10 giga-ton olieequivalenten per jaar naar 17 giga-ton in 2050. Met als gevolg: toenemende afhankelijkheid van de olieproducerende landen. En daarmee meer kans op conflicten om die olie.

Er is echter een alternatief: kernenergie.

Kernenergie kan overal worden opgewekt; ideaal om te voorkomen dat een beperkt aantal landen een monopolie op de productie kan krijgen. Oorlogen worden misschien wel uitgevochten met kernbommen, maar om kernenergie zal er nooit een oorlog uitbreken: je bouwt gewoon zelf een kerncentrale als je bang bent dat een vijandig land jouw energietoevoer beperkt.

Kernenergie is bovendien schoon en milieuvriendelijk. De externe kosten (lees: milieuschade) bedragen bij een elektriciteitscentrale die draait op kernenergie slechts 0.0402 euro per kilowattuur, bij een reguliere centrale is dat bijna het dubbele (bij een steenkoolcentrale zelfs meer). Kernenergie is momenteel duurder dan olie, maar als die externe kosten zouden worden ingecalculeerd, ontlopen de twee elkaar niet of nauwelijks. Sterker nog, als de olieprijzen blijven stijgen, valt kernenergie goedkoper uit.

Ja, ik weet het. Kernenergie is eng. Wat als een centrale lekt? Wat als er terroristen een aanslag plegen? Of als ze verrijkt uranium stelen?

Als, als, als… tot dusver heeft olie heel wat meer doden op z’n naam staan dan kernenergie. Kernenergie eng? Olie is veel enger.

Beeld: Flickr.com, arbyreed

Deel:

Geef een reactie