De nalatenschap van Saddam (Dat vermaledijde Westen!)

De split-level woning die heeft toebehoord aan Saddam Hoessein en zijn ex-minnares ligt in het centrum van Bagdad, in een wijk die een nostalgische, westerse sfeer uitademt. In de tuin van de pied-à-terre zijn alle planten van plastic (plastic: een Amerikaanse uitvinding). In de flat bevindt zich een verzonken bar, die met een druk de knop uit de vloer oprijst (volgens het aloude principe van de westerling Archimedes). Engelse en Amerikaanse soldaten hebben er talrijke flessen 20-jaar oude Italiaanse rode wijn aan getroffen.

Ook blijkt Saddam een liefhebber geweest te zijn van Franse cognac en peperdure Schotse whisky. De vloer van de televisiekamer die grenst aan de bar ligt bezaaid met rode, blauwe en gele zijden kussens en T-shirts (T-shirt: Amerikaanse vinding), terwijl verrassend genoeg voor een ‘liefdesnestje’ aan de muren foto’s hangen van Saddam met zijn vrouw en ander familieleden, onder wie zijn oudste en wreedste zoon Uday (de uitvinding van de fotografie wordt in het algemeen toegeschreven aan de Fransman Daguerre, terwijl westerlingen zoals de Amerikaan Eastman belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de verdere ontwikkeling).

De muren van de privé-gymzaal van het huis van Saddams zoon Uday zijn volgehangen porno, gedownload van het internet (internet: Brits/Amerikaanse uitvinding). Niet dat Uday een cultuurbarbaar is, integendeel. In zijn woning slingert een brief van een vriendin, ondertekend met een kus van lippenstift: “Denk aan mij als je naar de Mondschein Sonate van Beethoven luistert. De eerste keer dat ik die hoorde was ik met jou.” (Beethoven: westerse, of liever gezegd Duitse componist die de idealen van de verlichting en de Franse Revolutie was toegedaan).

Saddam en Uday zijn Irak ontvlucht. Wellicht samen met de de vice-premier Tarikq Aziz, in wiens bibliotheek onder andere romans van Mario Puzo zijn aangetroffen en werken van Richard Nixon (Mario Puzo: Amerikaans- Italiaanse auteur, schrijver van onder andere The Godfather. Richard Nixon: oud-president van de Verenigde Staten).

Het is niet zo moeilijk je een voorstelling te maken van hoe ze het land hebben verlaten. Ze zijn in een gepantserde Mercedes gestapt (Mercedes: Duitse automobiel voor dictators) en hard weggereden. En toen ze achterom keken, vervloekten ze nog één keer het Westen.

Deel:

Geef een reactie