Diabolisch dialoog (Hoe schadelijk is dat mobiele marteltuig?)

– Met de duivel…

– Heeft u het niet veel te druk om mij te bellen? Het jaar is maar net begonnen of het kwaad giert al rond de aardbol…

– Ik heb alle tijd van de wereld. De mens schept zijn eigen demonen. Ik hoef alleen maar toe te kijken. En misschien van tijd tot tijd op te bellen.

– U bedoelt?

– De mobiele telefoon. Dat moderne marteltuig.

– Ach ja: ‘little brother is watching you’. Karin Bloemen die op vakantie in haar blootje wordt gefotografeerd door een op sensatie en geld beluste (ramp)toerist. Fabrikanten van cameratelefoontjes die door hun eigen medewerkers fotografisch worden beroofd van bedrijfsgeheimen. Maar die controle is ook een zegen voor mensen die niets te verbergen hebben. Het draagt bij tot de veiligheid op straat – in Japan kun je al een foto van van een misdadiger die je op heterdaad betrapt doorsturen naar de politie. Je kunt techniek ten goede en ten kwade aanwenden. Met een mes kun je iemand neersteken, je kunt er ook het heerlijkste eten mee klaarmaken.

– Technologie is zelden neutraal. Een geweer is een moordwapen, ook in handen van het meest onschuldige kind – juist in handen van het meest onschuldige kind zou ik zeggen!

– OK … maar een mobieltje. Een communicatie-instrument met alle bijbehorende voor- en nadelen. Geen woordwapen in elk geval.

– Een zelfmoordwapen dan. Denk eens na. Je hebt natuurkundeles gehad, je hebt ‘De Zaak Zonnebloem’ gelezen. Dan weet je toch dat hoge ultrasone geluiden van een sterke intensiteit in staat zijn bacteri├źn, bloedcellen en zelfs kleine dieren als muzien en kikvorsen te doden? En de huidige generatie mobiele telefoons heeft zo’n korte antenne, dat de golflengte nog maar enkele centimeter bedraagt. Je zit midden in het radargebied. En je weet wat radar doet met mensen? Slaapstoornissen en buikloop zijn nog maar een begin. Langdurige blootstelling kan leiden tot hersenafwijkingen.

– Ach… zo ‘duivels’ is de mobiele telefoon toch niet. Hoe intens is die straling nou?

– Tja, bij klinisch onderzoek heeft men wel degelijk kunnen vaststellen dat er bij gebruik van de mobiele telefoon aan het oor een temperatuursstijging optreedt in bepaalde delen van de hersenschors. Zelfdestructie is de ware aard van de mens; hij maakt zijn verblijf op aarde tot een hel.

– Maar met ‘hands free’- telefoons kun je veilig communiceren. De GSM komt dan zelf niet meer in de buurt van de hersenen. En desnoods keren we terug naar mobieltjes met lange antennes – ik ruil mijn toestel graag in als ik zo hersenkanker kan ontlopen.

– Vluchten kan niet meer, schuilen heeft geen zin. Want wat dacht je van alle zenders voor de mobiele telefoon? Op vele plaatsen zijn al lichamelijke en psychische klachten geuit door mensen in de buurt van die zenders, in de stad geplaatst op scholen, hoge flatgebouwen en torens. Volgens de telefoonmaatschappijen valt er niets te vrezen, maar blijf je op den duur werkelijk onbeschadigd als je dag en nacht wordt gebombardeerd door die straling? En dan heb ik het nog niet eens over de magnetron gehad waar jij zo graag gebruik van maakt als het jouw beurt is om te ‘koken’.

– Wat moet ik dan doen?

– Jij? Ik zou maar ophangen als ik jou was. Ik heb je wel lang genoeg bestraald voor vandaag.

– …


Deze column is gebaseerd op twee artikelen van mijn schoonvader, de internist Ubbo Stheeman, ‘De ballade der Frequenties’. Ik kan deze op aanvraag mailen (in MS Word). Niet geschikt voor mensen met een zwakke maag of een hoge telefoonrekening.

Deel:

Geef een reactie