Een moordhorloge (Over de Casio F-91W)

Een moordhorloge (Over de Casio F-91W)

Je hoeft geen trendwatcher te zijn om in te zien dat de laatste jaren moeilijk zijn geweest voor de horlogeindustrie. Wie wil weten hoe laat het is, hoeft alleen maar even op zijn mobieltje, PC of tablet te kijken. Waarom dan nog een horloge aanschaffen? Uit macht der gewoonte misschien, maar die gewoonte lijkt snel uit te sterven. Volgens onderwijsdeskundige sir Ken Robinson dragen jongeren nauwelijks nog horloges, aangezien ‘de tijd toch overal is’.

Maar de industrie laat het er niet bij zitten. Veel bedrijven hebben hun krachten verzameld en zinnen op de introductie van smartwatches (zelf spreken ze hoopvol van ‘iWatches’). Horloges waarop je muziek kunt afspelen (een soort iPod nano annex horloge voor om je pols) en waarmee je misschien zelfs telefoongesprekken kunt voeren, berichten kunt lezen en sturen en heel misschien zelfs mee op internet kunt surfen.

Een opgevoerd kwartshorloge als iPod Nano-killer, dat klinkt nog wel aannemelijk. Maar een horloge dat andere functies van de smartphone in zich opneemt? Niet erg waarschijnlijk. Zo’n apparaat zou ‘voice operated’ moeten zijn, en stembesturingstechnologieën staan in de kinderschoenen. Voorlopig zal de smartwatch dus maar ietsje slimmer zijn dan de meest geavanceerde horloges van nu.

En op termijn, als de technologie er rijp voor is? Zullen slimme horloges dan wel een succes worden? Dat is maar zeer de vraag. Slimme brillen zoals Google die nu in de maak heeft lijken mij veel handiger, zeker om te surfen op internet (of liever gezegd om de ‘virtual reality’ van internet als verlengstuk van de werkelijkheid van alledag in te zetten: om een kaart te projecteren op de weg waarop jij je bevindt, om je op aanbiedingen van winkels langs je route te attenderen, om je bij te praten over de geschiedenis van historische panden die voorbij komen etc.).

Er wordt zelfs al gezegd dat die slimme bril op termijn plaats zal maken voor slimme contactlenzen of implantaten. Waarom ook niet? Sommige mensen geloven dat onze hersenen er niet op gebouwd zijn, maar dat valt nog maar te bezien. Ik geloof wel in slimme brillen, lenzen en implantaten. Het lijkt me dat ze meer potentieel hebben om de huidige smartphones te vervangen dan de smart watches die eraan zitten te komen.

Ik wacht dus maar even af voordat ik een smart watch koop. Sterker nog, ik heb onlangs een tamelijk dom horloge aangeschaft voor de komende jaren. Een simpel Casio F-91W kwartshorloge, met tijdsaanduiding, stopwatch en alarm. Meer heb ik niet nodig. Handig als je een eitje moet koken, een rondje in het park lopen of even kijken hoe laat het is. Handiger dan wanneer je je telefoon erbij moet pakken.

Met mijn vorige Casio F-91W heb ik zeker 20 jaar gedaan, tot het bandje versleten was. Ik weet nog dat ik met vrienden in Cuba een café bezocht, en dat de man achter de bar interesse had in onze horloges. Zoals vaker in Zuid-Amerika, hield hij er een merkwaardige combinatie van anti-Amerikanisme en materialisme op na. Ondanks de Bin Laden-tattoo op zijn bovenarm wilde hij in elk geval best de door en door kapitalistische duikhorloges van mijn door en door kapitalistische vrienden kopen. Om mijn Casio F-91W moet hij schamper lachen. Die was zelfs in Cuba niets waard.

Destijds – we schrijven rond 1998 – wist ik niet dat de Casio F-91W bij leden van Al Quaeda in trek is. Zij gebruiken het horloge (dat zij op hun geheel eigen manier ‘smart’ hebben gemaakt) om bommen te detoneren. De Wikipedia meldt: “The Casio F-91W digital watch was declared to be ’the sign of al-Qaeda’ and a contributing factor to continued detention of prisoners by the analysts stationed at Guantánamo Bay. Briefing documents used to train staff in assessing the threat level of new detainees advise that possession of the F-91W – available online for as little as £4 – suggests the wearer has been trained in bomb making by al-Qaida in Afghanistan. United States Military intelligence officials have identified the F91W as a watch that terrorists use when constructing time bombs.”

Had ik dat nu maar geweten destijds in Cuba, dan had ik dat als verkoopargument kunnen gebruiken voor mijn moordhorloge.

Deel:

Geef een reactie