Goed fout (Over Windows 8)

Goed fout (Over Windows 8)

Het kan nog wel even duren voordat ik een computer of tablet of telefoon of weet ik veel wat voor apparaat (televisie? horloge? – geen domein is volgens mij veilig) dat op Windows 8 draait, dus ik spreek niet uit eigen ervaring. Maar wat ik ervan hoor is het nog niet helemaal je dat. De hypermoderne Surface-tablet schijnt ouderwets traag te zijn, veel mensen staan onwennig tegenover de ’tegels’ die hun oude vertrouwde desktop aan het zicht onttrekken en de software blijkt zo ‘buggy’ als een kinderwagen met drie wielen.

Goed nieuws voor Microsoft, denk ik dan.

Ga maar na:

Lange tijd hebben we gedacht dat de maatschappij maakbaar was, maar daar zijn we van teruggekomen na alle fiasco’s met vijfjarenplannen en langetermijnstrategieën. Wat niet wegneemt dat onze omgeving in de afgelopen jaren is zichtbaar veranderd, al was het maar doordat ontwerpers, uitvinders en ingenieurs niet hebben stilgezeten. Soms houden zij er nog altijd eenzelfde technocratische top-downbenadering op na als de oude politiek, maar vaker hebben ze een meer zakelijke en marktgerichte instelling. Productgerichtheid heeft plaatsgemaakt voor commercieel en klantgericht denken.

Niet alleen in hun commerciële aanpak zijn technologische aanbieders steeds doelgroepgerichter geworden, ook zijn hun producten kekker, knuffelbaarder, krachtiger en makkelijker te gebruiken dan ooit. Met als gevolg dat ze ook veel sneller worden opgenomen in het huis-tuin-en-keukengebruik. Vergelijk de snelheid waarmee de radio of de televisie is ingeburgerd en de snelheid waarmee de mobiele telefoon zich heeft ontwikkeld van gadget voor de ‘happy few’ tot gebruiksvoorwerp: jaren, zo niet decennia versus luttele maanden.

Het gevolg is wel dat we nogal eens uit het oog hoe moeilijk het is om die geavanceerde apparatuur te maken, hoe ongelofelijk knap die mobiele telefoon met z’n voor een kind te begrijpen interface te maken is, bijvoorbeeld, of hoeveel kennis er aan te pas komt voordat je een scherm dat even prettig leesbaar is als dat een ouderwets boek. Hoe geavanceerder de technologie, hoe eenvoudiger en vanzelfsprekender het lijkt. En hoe beter het is, hoe minder goed het lijkt. Hoe moeilijker, hoe simpeler.

Wil je dus als bedrijf respect afdwingen voor je technologische hoogstandjes, moet je zorgen dat je producten net niet helemaal goed werken, maar hier daar haperen. Dan snapt de gebruiker tenminste dat er echt veel werk in is gestoken. En zal hij zich niet als verwende en ongeïnteresseerde consument opstellen, maar als een betrokken en koopwillige klant.

Goed is fout en fout is goed, mogen we concluderend stellen. En daarom kan het bijna niet anders of Windows 8 wordt een veel groter succes dan het vlekkeloze Windows 7.

Deel:

Geef een reactie