Hamsterdam (Over de verloren ‘War on drugs’)

Hamsterdam (Over de verloren ‘War on drugs’)

Wel goed gedaan, dat YouTube-filmpje dat Amsterdam verdedigt tegen aantijgingen van de Amerikaanse TV-zender Fox dat de stad een ‘moreel rampgebied’ zou zijn, waar alle criminelen en drugsgebruikers van Europa hun verderfelijke activiteiten vrijelijk kunnen ontplooien. De jonge filmmaker Robbert Nieuwenhuijs wijst erop dat de feiten toch echt voor Amsterdam (of liever gezegd Nederland) pleiten: het percentage Amerikanen dat ooit marihuana heeft gerookt is 40,3, het percentage Nederlanders: 22,6. Aantal moorden per 100.000 inwoners: 5,6 in de VS, 1,2 in Nederland. Drugsdoden per miljoen inwoners: 38 in de VS, 2,4 in Nederland.

Nee, ons gedoogbeleid is zo slecht nog niet. Alleen… dat is toch al jaren bekend? Amerika voert nu al decennialang een ‘war on drugs’ – en ’the drugs won’, zoals The New York Times onlangs fijntjes opmerkte.

Waarom laat het Nederlandse gedoogbeleid zich dan zo moeilijk exporteren? Naar Amerika dan, landen als Portugal, Mexico en Italië omarmen ons beleid juist (met gunstige gevolgen, zoals blijkt uit dit artikel in de Scientific American). Als Fox News het goed voor had met de mensheid (alleen het Amerikaanse deel daarvan, desnoods), waarom dan niet Amsterdam opgehemeld? Wat is dat voor een rare blinde vlek?

Dat niet willen weten van Fox deed me meteen denken aan de aflevering ‘Hamsterdam’ van de magnifieke serie The Wire (vreemd genoeg hier wel al op DVD verkrijgbaar en via de BBC te bewonderen, maar nog niet door een Nederlandse omroep uitgezonden – de sukkels!). In ‘Hamsterdam’ heeft een hoge politiefunctionaris van Baltimore er na dertig jaar drugsdealertjes achternajagen genoeg van, en kiest hij voor een structurele oplossing van het drugsprobleem. Gedogen die handel! In een paar toegewezen zones mag worden gehandeld en gebruikt, daarbuiten niet. Zo’n beetje als in Amsterdam (door een van de dealers in zijn ongeschooldheid verbasterd tot ‘Hamsterdam’).

De effecten zijn wonderbaarlijk: de handel op straat verdwijnt uit de rest van de geplaagde stad, de mensen buiten de zones heb geen overlast meer van junks en dealers, in de zones kunnen hulpverleners zich over de junks ontfermen (en zelfs proberen hen van hun verslaving af te helpen) en de politie krijgt ruimte om de zware criminaliteit te bestrijden in plaats van boefjes achterna te zitten. Wie weet was op termijn de prijs van de drugs ook wel gedaald door drugs gedeeltelijk te legaliseren, maar dat komt de kijker niet te weten. Want uiteraard wordt de politiefunctionaris door zijn superieuren afgevallen. Ja, de misdaadcijfers zijn gedaald, de leefbaarheid in de stad is toegenomen maar… maar wat eigenlijk? Waarom niet toegeven dat het gedoogbeleid best werkt – beter in elk geval dan het Amerikaanse beleid tot dan toe?

Kijk naar de reacties op de pro-Amsterdam video of op dit artikel over The Wire van een oud-burgemeester van Baltimore in The Guardian: ‘men’ (het volk, de gewone man, de Vox Populi – hoe noem je dat) gelooft niet dat een ‘zachte’, humane aanpak effectiever kan zijn dan de harde hand. Nou ja, niet iedereen, maar nogal wat ‘gewone mannen’, zal ik maar zeggen.

De knoet erover, dat is het devies. Kijk eens naar China: daar schieten ze je gewoon af als verslaafd bent of handelt. Dat drugsgebruik misschien wel iets is als homoseksualiteit (officieel ook non-existent in China), dat het misschien niet wenselijk is de overheid te veel bevoegdheden te geven, dat vrijheid nu eenmaal z’n voor- en nadelen heeft – dat soort observaties is dungezaaid. ‘Men’ wil er eenvoudigweg niet aan. En dus de burgemeester (die aan de vooravond van een verkiezing zit) ook niet, de politiecommissaris (die de burgemeester te vriend moet houden) evenmin etc. – drugs de wereld uit helpen mag dan in het belang van iedereen zijn, niemand heeft er belang bij – daar komt het op neer.

Fox News spreekt de angst uit dat Barack – ‘Hussein’ – Obama van heel Amerika één groot Amsterdam zal maken. Maar dat zal wel niet gebeuren. Al weet je het maar nooit: de halfzachte maar effectieve Nederlandse aanpak in de ‘War on terror’ maakt tenslotte ook school.

Deel:

Geef een reactie