Het Brown Offer (De Da Vinci Code ontcijferd)

Het Brown Offer (De Da Vinci Code ontcijferd)

Inspector Clouseau en een dom blondje komen uit de bioscoop gelopen, waar ze net De Da Vinci Code hebben gezien. Voor de bioscoop ligt een lijk. Een politieman klampt Clouseau aan.

Politiagent: U moet ons helpen. De beroemde schrijver Dan Brown is vermoord.

Clouseau: Merde! Dat kan geen toeval zijn. Hij wilde een ontzagwekkend geheim openbaren. Daarom is hij vermoord.

Dom Blondje: Als hij iets had te vertellen, had hij dat toch wel in De Da Vinci Code kunnen doen?

Clouseau: Non cherie, hij kon niet onomwonden te zeggen wat hij bedoelde. Zijn boodschap was te schokkend om in een bestseller te verkondigen. Als hij dat had gedaan, was De Da Vinci Code nooit uitgegeven. Dan was de film naar het boek nooit gemaakt. Dan was Dan Brown nooit vermoord. Hij moet dus van tevoren geweten hebben dat hij de publicatie van De Da Vinci Code met de dood zou bekopen. En toch heeft hij het boek geschreven en zijn leven geofferd. Maar natuurlijk pas toen hij zeker wist dat zijn geheim geopenbaard zou worden. Hij heeft zijn geheime boodschap daarom verstopt in De Da Vinci Code, met een oproep aan mij, Inspecteur Clouseau, om deze te ontcijferen.

Dom Blondje: Een oproep aan u, inspecteur? Hoe weet u dat zo goed?

Clouseau: Dacht u dat het toeval was dat De Da Vinci code zich gedeeltelijk in Parijs afspeelt, terwijl dat voor het plot van geen enkel belang is? En dat er een Franse politieman in voorkomt die zich op het verkeerde pad begeeft? Brown schreeuwt om hulp van Clouseau!

Dom Blondje: Inspecteur toch, wat goed gevonden! Maar … het geheim van Dan Brown is toch helemaal geen geheim? Jezus en Maria Magdalena hadden samen een kind. De afstammelingen van Christus zijn onder ons.

Clouseau: Nee, Dan Brown wil iets anders zeggen met De Da Vinci Code. Waarom zou Dan Brown een bekend verhaal op papier zetten? Wie schrijft er nu een overbodig boek? De Da Vinci Code gaat helemaal niet over een zoektocht naar de Heilige Graal, het gaat over iets heel anders. Ga maar na. De held is goed thuis in de betekenis van allerlei symbolen. Wij, het publiek, worden geacht ons te identificeren met deze professor Langdon. Toeval? Pas du tout! Dan Brown wil dat wij zijn boek symbolisch opvatten.

Dom Blondje: Maar inspecteur… waar gaat De Da Vinci Code dan over? In het boek staat het idee centraal dat het Christendom ooit de natuurgodsdiensten heeft verdrongen. Eén god, in plaats van een heleboel goden en godinnen. En daarmee kwam er een taboe op seksualiteit – die om een of andere reden vooral met de vrouw wordt geassocieerd. “Er was nog maar één weg naar de hemel toegestaan, en die liep niet meer via de vrouw” – zoiets laat Dan Brown zijn held zeggen. Zelfs ik als Dom Blondje vind dit allemaal nogal uit de lucht gegrepen. Al was het maar omdat we die ‘weg naar de hemel via de vrouw’ sinds de jaren zestig weer zijn ingeslagen. Waarmee de noodzaak om te onthullen dat Jezus en Maria Magdalena op z’n minst één keer sex hebben gehad komt te vervallen. En waarom zou Opus Dei die onthulling nog tegenwerken? Wat een nonsens allemaal.

Clouseau: Nee, Dan Brown wilde zijn tegenstanders zand in de ogen te strooien. Wat hij echt wilde zeggen staat niet eens in het boek. Maar je moet het boek wel lezen om de ware boodschap van De Da Vinci Code te achterhalen. En wat valt er dan op? Dan Brown trekt een blik symbolen open, hij laat alle kopstukken van de Westerse cultuurgeschiedenis aan bod komen. Alle kopstukken op één na.

Dom Blondje: Als Dom Blondje weet ik even niet wie u bedoelt.

Clouseau: Plato! Dan Brown vermeldt Plato niet in De Da Vinci Code. Dacht u dat het toeval was? Mais non, driewerf mais non.

Dom Blondje: Plato? Ik mag dan wel een Dom Blondje zijn, zelfs ik heb van Plato gehoord. Iets met een grot, toch, doelde Dan Brown daarop?

Clouseau: Mais non! Plato wist dat wij, mannen en en vrouwen ooit één wezen waren. De hele dag zaten wij, hoe zeg je dat netjes, in elkaar geschoven. Als puzzelstukjes, die dag en nacht in goddelijke extase doorbrachten. De hemel op aarde. Het christelijke taboe op seksualiteit is niets vergeleken bij het taboe op dat idee. De kerk heeft de Middeleeuwen over de mens gestort, de Verlichting tegengewerkt, onze aandacht afgeleid met kruistochten – alles om die bevrijdende gedachte van Plato maar uit te wissen. Man en vrouw zijn als twee loten van één tak en de kerk doet er alles aan om dat te verdonkeremanen. Dáár verwijst De Da Vinci Code naar; dát wilde Dan Brown zeggen, de 21-eeuwse Plato. Daarom is hij vermoord.

Dom Blondje: En ik maar beweren dat iedereen een verhaaltje à la De Da Vinci Code in elkaar kan draaien. Maar er zit veel meer in dan ik dacht.

Deel:

Geef een reactie