Hij heeft altijd gelijk (over Frits Bolkestein)

Hij heeft altijd gelijk (over Frits Bolkestein)

Al in 1991 waarschuwde hij dat het superieure Westen het wel eens moeilijk zou krijgen met de immigratie van inferieure moslims. Ik geloof niet dat hij de aanslag op de Twin Towers heeft voorspeld, maar veel zal het niet hebben gescheeld. Hij zat er in elk geval bovenop met zijn scherpe analyse: de inferieure islam vormt een gevaar voor het superieure Westen. De moord op Theo van Gogh? De opkomst van Pim Fortuyn? Had hij het niet gezegd: superieur Westen, pas toch op voor de inferieure islam.

Jaren eerder doorgrondde hij de situatie al. Toen de inferieure Turken hun Ottomaanse Rijk smeedden, waarschuwde hij dat dit wel eens bedreiging kon vormen voor het superieure Westen. En inderdaad, toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, sloot de vermaledijde Turk zich aan bij de (tijdelijk niet zo superieure) Duitsers. Had hij het niet gezegd? Had hij geen gelijk gehad?

En toen de inferieure Moren zich in de Middeleeuwen in Spanje vestigden, sprak hij de vrees uit dat het wel eens honderden jaren zou kunnen duren voordat het superieure Westen zich van hen zou kunnen ontdoen. En jawel, het duurde tot 1492 voordat de inferieure Moren de superioriteit van de katholieke koningen eindelijk erkenden. Hadden ze maar naar hem geluisterd.

Had hij toen niet ook al gewezen op de superieure kracht van de inferieure vijand? Ook toen was het superieure Westen maar een slappe bedoening. Hij had ze gewaarschuwd. Na het succes van de Eerste Kruistocht wist hij dat het alleen nog maar bergafwaartswaarts kon gaan met de Westerse beschaving. Maar ja, ze wilden niet naar hem luisteren. Acht kruistochten volgden, acht smadelijke nederlagen voordat het superieure Westen eindelijk doorhad dat het de strijd tegen de inferieure islam beter kon opgeven.

Ja, hadden ze in het paradijs maar naar hem geluisterd. Hij had het Adam en Eva nog zo ingeprent: laat je niet in met die inferieure islamitische slag. Vergeefs, zoals bekend. En nu zitten we met de gebakken inferieure peren. Hij zag het aankomen.

Dezelfde eigenschappen die hebben bijgedragen aan de bloei van het Westen – tolerantie, zelfkritiek, een bereidheid om conflicten uit te praten in plaats van er meteen op los te hakken – maken het Westen ook kwetsbaar voor intolerantie en agressie. Wat je groot heeft gemaakt, kan tot je eigen ondergang leiden. Wat in sommige opzichten superieur is, is in andere weer inferieur. Ik geloof niet dat hij dit helemaal inziet, maar zeg nooit dat hij dit niet al jaren geleden al eens gezegd heeft. Want Bolkestein heeft altijd gelijk.

Deel:

Geef een reactie