In plaats van geld (Waarom werken we eigenlijk?)

In plaats van geld (Waarom werken we eigenlijk?)

Laatst was er weer eens zo’n onderzoek — de bron heb ik ff niet bij de hand, het zou Intermediair kunnen zijn, maar het is niet de moeite waard het op te zoeken — waaruit ‘blijkt’ dat mensen toch vooral voor het geld werken. Wat een onzin, wat een oversimplificatie. Want waarom werken we? Voor mij geldt (met -dt):

– Is het werk een beetje interessant? Is het afgestemd op mijn niveau (niet te moeilijk graag, ik ben al zo onzeker, maar te makkelijk, dat gaat vervelen)? Biedt het variatie (te veel van hetzelfde is te veel, maar ik hoef ook niet van de hak op de tak te multitasken)? Kan ik mijn deskundigheid ontwikkelen? Is mijn tijdsinvestering welbesteed? Dat soort zaken.

– Slaat het werk ergens op? Is het enigszins maatschappelijk relevant of hoe dat heet? Het lijkt mij machtig interessant om 14e eeuwse, laat-Byzantijnse prenten te bestuderen, maar vroeg of laat zou me toch een gevoel van zinloosheid bekruipen. Inhoudelijk interessant, zeker, maar te futiel om een groot deel van mijn leven aan op te offeren.

– De ‘p’ van ‘personeel’ is in de marketing een belangrijke succesfactor, en hier ook. Kan ik het uithouden met de mensen met wie en voor wie ik werk? We hoeven geen vrienden te worden, jullie hoeven geen ‘fijne collega’s’ te zijn, echt niet. Maar als we toch met elkaar in hetzelfde schuitje zitten, dan word ik liever niet omringd door die mensen die mij op mijn zenuwen werken, voor wie ik bang ben of die mij van mijn dagelijkse beslommeringen afleiden. Vooral degene voor wie ik werk speelt een sleutelrol. Als ik voor hem/haar geen respect kan opbrengen, hoeft dat werken ook niet zo van mij: waarom zou ik iets doen voor een minkukel?

– Over marketing gesproken, ook de ‘p’ van ‘plaats’ kan niet worden onderschat. Mij niet gezien in een grauw kantoor op een anoniem bedrijventerrein in een sombere buitenwijk van een anoniem stadje. Liever niet in elk geval, dan zou het wel heel goed moeten betalen, of zouden de andere, niet financiĆ«le factoren mijn werktevredenheidsverlies moeten compenseren.

En zo zijn er nog wel enkele factoren die een rol spelen. Te veel om op te noemen. Factoren die ook nog eens op elkaar inwerken. Ingewikkeld, veel te ingewikkeld om even uit te leggen hoe het zit. Vandaar dat ik altijd zeg: “Ik werk alleen voor het geld.”

Deel:

Geef een reactie