Leven als Thai in Nederland (Bij de vrijlating van Machiel Kuijt)

Leven als Thai in Nederland (Bij de vrijlating van Machiel Kuijt)

Natuurlijk is het fantastisch dat de ex-crimineel Machiel Kuijt eindelijk vrijgekomen is uit de Thaise gevangenis. Fijn ook dat wij nu van de week hebben mogen genieten van dat hoofd op de televisie, zonnebankbruin van de jarenlange opsluiting. Wie weet wat voor plezier wij nog gaan beleven aan zijn in Thailand opgedane kickboxkunsten nu het recht heeft gezegevierd. Dank dus aan Barend en Van Dorp, Boris Dittrich, Koningin Beatrix en al die anderen die zich hebben ingespannen voor de bevrijding van deze oude bekende van de Amsterdamse politie.

Toch gaan mijn gedachten deze week uit naar oud-minister Donner. Jawel, die stugge stoethaspel die grote bezwaren had tegen een uitleveringsverdrag met Thailand, maar zich onder druk van de publieke opinie toch gewonnen gaf.

Wat was zijn bezwaar ook al weer? Donner waarschuwde ervoor dat verdragen wederkerig zijn. “Als wij het verdrag wensen vanwege het feit dat naar onze mening de situatie in Thaise gevangenissen zo slecht is dat Nederlanders daar niet kunnen verblijven, accepteren wij daarmee ook dat de tenuitvoerlegging van in Nederland aan Thai opgelegde straffen in Thailand mogelijk moet zijn.” Met andere woorden: niet alleen krijgen door zo’n uitleveringsverdrag Nederlanders in Thaise gevangenissen de kans hun straf in eigen land uit te zitten, Thai die in Nederland zijn veroordeeld kunnen ook zo maar naar Thailand worden gevangen gezet.

Is dat wenselijk? Oordeel zelf. Volgens de Thaise wetgeving geldt:

– Wie majesteitsschennis pleegt, wacht in Thailand de doodstraf. In sommige gevallen krijgt de veroordeelde een levenslange straf of verleent de koning gratie. Wat voor straf wacht een Thai wel niet die in Nederland is veroordeeld omdat hij Koningin Beatrix heeft beledigd (onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk; tenslotte ís majesteitsschennis nog altijd strafbaar in Nederland. Zoals bekend kreeg de tekenaar Bernard Willem Holtrop – ‘Willem’ – in 1969 een boete van 200 gulden omdat hij een spotprent had gemaakt waarin een op koningin Juliana lijkende vrouw voor een raam zat met een prijskaartje van 5,2 miljoen gulden uit protest tegen de kosten van de monarchie. De tekenaar verhuisde hierop naar Parijs. Onder Thais recht had hij een enkele reis naar de hel kunnen boeken.)

– In Thailand wordt zelden onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs. Ook het roken van hasj is strafbaar. Zeer lange gevangenisstraffen (tot 90 jaar celstraf of levenslang) onder zeer slechte omstandigheden, of zelfs de doodstraf kunnen het gevolg zijn. Wat voor straf staat een Thai die in Nederland een paar maanden de cel in moet omdat hij een paar zakjes weed voor zijn vrienden heeft gekocht wel niet te wachten?

– Wie als bestuurder van een auto of motorfiets betrokken raakt bij een ongeval waarbij gewonden of doden vallen, wordt in Thailand door de rechter in ieder geval een hoge geldstraf opgelegd en over het algemeen een (al dan niet voorwaardelijke) gevangenisstraf. Wat voor straf valt een Thai die in Nederland zijn rijbewijs kwijtraakt wel niet te wachten?

Leven als Thai in Nederland is er in elk geval niet leuker op geworden. Maar goed, Machiel Kuijt is gelukkig vrij.

Deel:

Geef een reactie