Lieve Hind (Voor mijn favoriete Idol)

Lieve Hind,

Trek het je niet aan. Iedereen die ook maar enig verstand van muziek heeft, weet dat jij had moeten doorgaan naar de finale. Sterker nog, dat jij had moeten winnen.

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe het toch komt dat je voortijdig bent weggestuurd. Ik kan me voorstellen dat je aan het denken bent gezet door de geruchten dat Idols ‘doorgestoken kaart’ is. En dan ook nog eens het verdachte gedrag van de juryleden: hun voorzichtige ‘ik zeg niet dat ik Hind zou wegstemmen, maar ik denk dat de uitslag in haar nadeel uitpakt’ en hun uitgestreken gezichten toen jij weg moest. Wie zo nadrukkelijk zijn handen in onschuld wast, is meestal medeplichtig.

Misschien vermoed je dat je niet mócht winnen? Je hebt tenslotte je geloof, je huidskleur en je afkomst tegen. En dan ben je ook nog eens wereldwijze vrouw, terwijl de meeste tieneridolen van die melkmuilerige jongens zijn.

Aan de andere kant zie jij waarschijnlijk ook in dat je de primaire doelgroep van Idols – overwegend meisjes van 12 tot en met 16 jaar – weinig te bieden hebt. Ja, muzikaal gezien steek je Jamai en Jim in je zak (Jim helemaal, met zijn nasale stem, zijn beperkte bereik en zijn middelmatige timing). Maar in Jamai zien die meisjes een sympathieke ‘boy next door’ en in Jim een lustobject waarop ze hun ontluikende seksuele gevoelens kunnen projecteren. Natuurlijk kan een vrouw dergelijke gevoelens van identificatie of verlangen ook oproepen bij puberende meisjes, al is het dan in beperkt mate. Maar jij? Jij bent te evenwichtig voor hen om zich mee te kunnen identificeren en te volwassen om naar te smachten.

Doorgestoken kaart of niet? Komt het door de organisatie dat je eruit ligt of door het puberale publiek dat jou in de steek heeft gelaten? Je zult er wel nooit achter komen, en ik hoop niet dat je er te lang over zult piekeren. Je weet wat ze zeggen: goede wijn behoeft geen krans. Oftewel: met jouw muzikale talent hoef je Idols niet te winnen. “Cause you are beautiful in every single way – Words can’t bring you down. Oh, no – So don’t you bring me down today – No matter what you do, No matter what you say – You’re the song inside the tune, full of beautiful mistakes.”

Deel:

Geef een reactie