Op de man (Best onbelangrijk)

Op de man (Best onbelangrijk)

Denkend aan Europa, zie ik Ton Elias.

Ooit een journalist. Naar verluidt eentje die interviews het liefste combineerde met een uitgebreide lunch of diner. En die dan altijd de geïnterviewde liet betalen omdat hij ‘niet de schijn wilde wekken dat hij de ander wilde corrumperen’.

Toen werd hij voorlichter bij Aegon. Tenslotte was er ‘niets zo triest als een oudere journalist’, zei hij in een vraaggesprek met een oudere journalist. Toen die vroeg of oudere voorlichters niet ook erg triest waren, antwoordde hij dat er geen oudere voorlichters waren: met voorlichting verdiende je zo veel geld dat je op latere leeftijd ‘de wereld kon rondzeilen’. Wat moet hij hebben geleden al die jaren dat hij zich in het Amstel Hotel liet fêteren.

Ik heb hem één keer ontmoet, toen ik een interview had voor het weekblad Intermediair met een directeur van Aegon over de organisatie van het bedrijf. Kenmerkend voor Aegon was dat de werkmaatschappijen veel beslissingsbevoegdheid hadden in verhouding tot de directie. Op het hoofdkantoor waren dus maar weinig mensen nodig. De stafafdelingen waren ook heel klein. De afdeling voorlichting, bijvoorbeeld. Waarop Elias – iemand voor wie het ‘onbeperkt mosselen eten voor 5 euro’ lijkt te zijn uitgevonden – interrumpeerde: “Een heel klein stafje, een heel klein stafje.”

Ondanks de enorme werkdruk bij Aegon nam hij na afloop van het interview ruim de tijd om op me in te praten over de vele carrièremogelijkheden voor de lezers van Intermediair bij het bedrijf. Interessant maar niet heus en het paste niet in mijn artikel dus niets mee gedaan. Vond hij niet zo leuk. Zo weinig ‘positieve’ aandacht, had hij daar al die moeite voor gedaan? Ik hoefde niet nog eens aan te kloppen.

Elias is inmiddels al weer jaren zelfstandig PR-adviseur. De slagzin ‘Europa: best belangrijk’ komt uit de koker van het voormalige kleine stafje. Niet zo’n erg wervende zin, to put it mildly, maar wat mag je verwachten van iemand die in een zeilboot thuishoort?

Ton Elias: best onbelangrijk.

Beeld: Mr. Toad uit The Wind in the Willows, vermoedelijk door Richard Hook (volgens Vicky op Pinterest)

Deel:

Geef een reactie