R.I.P. Respect (Afscheid van een woord)

Het kabinet mag tevreden zijn, vindt Balkenende: “De agenda van 2002 was veiligheid, werk, respect voor elkaar, integratie, normen en waarden. Daar hebben we de afgelopen twee jaar hard aan gewerkt.” (Premier Balkenende in NRC Handelsblad van 9-7)

Oude Nederlandse waarden als nuchterheid, waardering en bescheidenheid zijn vervangen door respect. Waardering is niet afdwingbaar, maar moet gewonnen worden. Bescheidenheid getuigt van waardering voor de vrijheid van anderen. Respect daarentegen past bij machismo, respect is afdwingbaar. Een pitbull dwingt respect af, maar allerminst waardering. (Journalist Klaas Broekhuizen in Het Financieele Dagblad van 19-7)

Het blijft verwonderlijk dat de Koran binnen de Nederlandse wet niet hoeft te worden getoetst aan de Grondwet. Blijkbaar mag je onder het mom van godsdienstvrijheid perversiteit, discriminatie en geweld prediken. Nergens ter wereld heeft de islam geleid tot politieke structuren met respect voor mensenrechten en democratie. (Ingezonden brief in Elsevier van deze week)

Escalatie ligt altijd op de loer als docenten of andere gezagsdragers geen rekening houden met het centrale begrip binnen de straatcultuur: respect. De jongeren willen respect, ontzag en laten zich niet ‘dissen’ (met disrespect behandelen). (Hans Kaldenbach, trainer aan de lerarenopleiding van de Hogeschool van Utrecht in zijn boek Respect! 99 tips voor het omgaan met jongeren in de straatcultuur)

De UNESCO wil voorwaarden scheppen voor een echte dialoog tussen culturen. Essentieel daarvoor is het vermogen zich in de ander in te leven gepaard aan respect voor elkaars cultuur. Daarin is geen plaats voor de hedendaagse kruistocht tegen de islam waar het Nederlandse en ook het Westerse publieke debat vaak op uitdraait. (Arie de Ruijter, lid van de Nationale UNESCO-commissie en decaan van de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Tilburg, in NRC Handelsblad van 20-7)

De meeste boksers hebben respect voor elkaar en beschouwen een vechtsport als een goede manier om agressie te kanaliseren. (Oud-bokser Arnold Vanderlyde in NRC Handelsblad van 16-7)

Voor zijn advocaten had Mohammed B. enig respect, hij nam ze zelfs in bescherming tegen de rechtbank, maar hij stelde nog wel even vast: “Deze heren weten dat ik hun ongeloof haat.” (Columnist Frits Abrahams in NRC Handelsblad van 13-7)

Ouders moeten kinderen meer respect bijbrengen. Dat is een woord dat jongeren van nu niet meer kennen. (Kok annex TV-presentator Lonny in Het Parool van afgelopen zaterdag)

Types die homo’s en vrouwen onderdrukken moeten bij Van de Wint niet aankomen met de vraag om respect. Dat ‘domme woord’ moet volgens hem onmiddellijk worden afgeschaft. “De enigen die erom roepen, zijn degenen die het niet verdienen.” (Paul Jan van de Wint, maker van de RVU-serie God bestaat niet in Nieuwe Revu van deze week)

Deel:

Geef een reactie