Wat een jaar! (En de DVD is nog beter)

2003 was een historisch jaar. Ja, 2002 natuurlijk ook en 2004 zal opnieuw een historisch jaar blijken, maar 2003 was toch wel erg bijzonder. Het was het jaar waarin vele tegenslagen moesten worden overwonnen maar het goed uiteindelijk toch zegevierde over het kwaad. Het jaar van de rechtvaardigheid voor de rechtvaardigen, het jaar van de verschrikkelijke vernedering voor hun vermaledijde vijanden. 2003 was een hoogtepunt, een eindpunt, een daverend slotakkoord op een grandioze symfonie!

Het was, met andere woorden, het jaar van ‘In de Ban van de Ring’. Het jaar waarin de duistere tovenaar Sauruman voorgoed het zwijgen werd opgelegd door de sympathieke en zo gewoon gebleven hobbit Frodo en zijn hardwerkende, trouwe metgezellen. Wat een film! Een monumentaal werk, de vrucht van zeven jaar noeste arbeid! En de DVD is nog beter! Wie is er niet in de ban van ‘In de Ban van de Ring’?!

Nee, voor het verhaal hoef je er niet naar toe. Tussen ons gezegd en gezwegen was Tolkien als romanschrijver niet meer dan een begaafde amateur. Maar regisseur Peter Jackson heeft de vele verhaallijnen tot de kern beperkt: een reisverslag. Wat een vondst! De DVD is overigens weer wel trouw aan het origineel van Tolkien, mocht je hier toch de voorkeur aan geven.

Nee, voor de personages hoef je er niet naar toe. Je hebt goed (Frodo c.s.) en je hebt kwaad (Sauruman c.s.), die strijden, het goed overwint en dat is dat. Alleen het onderkruipsel Gollem maakt een innerlijke tweestrijd door, tien minuten lang (in deel 2). Jackson kán een personage dus wel uitdiepen – bekijk de fantastische DVD trouwens maar, daar komen de motieven van de karakters uitgebreid aan de orde. Dat hij verder geen moeite heeft gedaan ons te laten meeleven met de personages is omdat hij belangrijkere dingen had te doen in de negen uur film die hem tot zijn beschikking stonden.

Eigenlijk moet je de DVD zien, daar komt het genie van Jackson nog beter tot zijn recht, maar ook in de bioscoop wordt al duidelijk waar het hem vooral om te doen was: de special effects. Het budget was een ongekende 300 miljoen dollar, ‘beat that Spielberg’! Er werkten duizenden mensen aan mee, onder wie meer dan 120 technici! De drie films werden tegelijkertijd opgenomen, nog nooit vertoond! Wat een logistieke held, wat een organisatorisch genie is Jackson toch! En dan hebben we het nog niet eens over zijn talent om ons drie maal naar een flutfilm te lokken en ons op de koop toe ook nog een set dure DVD’s in de maag te splitsen.

Deel:

Geef een reactie