Why? (Lost in space)

Aangezien er geen domme vragen bestaan, alleen domme antwoorden, stel ik de vraag maar die me nu al een tijdje op de lippen brandt: why?

Die Kuipers, bedoel ik, waarom moet die zo nodig op kosten van de belastingbetaler door de ruimte zweven? Why?

Natuurlijk klopt mijn Hollandse hart sneller nu opnieuw een Nederlandse astronaut gepromoveerd is naar hogere atmosferen. Maar wat heeft die man daar te zoeken?

Ik lees elk artikel dat over hem verschijnt, ik volg van minuut tot minuut zijn verrichtingen via internet, maar veel wijzer word ik er niet van.

Hij zaait Ruccola in de ruimte, lees ik. Ruccola – raketsla. Leuk verzonnen. Maar om daarvoor de hemel te bestormen?

“Kuipers begint met eerste experiment”, hoor ik. Het experiment blijkt bedoeld te zijn om de invloed van de zwaartekracht op ontstekingen te testen. Neem me mijn ondeskundigheid niet kwalijk, maar hier op aarde heb je toch altijd last van de zwaartekracht? Is het dan niet wat vergezocht om te onderzoeken wat daarvan de invloed is op ontstekingen? En als je het dan toch zo belangrijk vindt, dan kun je toch hier op aarde gewichtsloosheid simuleren? Astronauten moeten tijdens hun opleiding toch verschillende malen in een vallende ruimte een zweefproef afleggen, waarom kan die niet ook worden gebruikt voor medische experimenten?

Misschien zie ik iets groots en belangrijks over het hoofd, maar ik begrijp Ć¼berhaupt helemaal niets van de ruimtevaart. Toen de Marsverkenner Spirit in januari was geland, deed president Bush alsof de final frontier was overgestoken: “We zullen ruimteschepen bouwen om mensen door het heelal te transporteren, een basiskamp op de Maan te bouwen en ons voorbereiden op werelden die nog verder weg liggen.” Niets over concrete doelstellingen, een strategie of middelen. Als hij een beetje directeur was geweest van een beetje bedrijf, was hij door de aandeelhouders weggefloten.

Dus why? Om een mogelijke grondstoffenschaarste voor te zijn? Maar met dat beetje water dat op Mars is gevonden kun je nog geen oase in de Sahara aanleggen.

Why? Om de overbevolking op aarde tegen te gaan? Maar dat is honderden miljarden uitgeven omdat we niet bij machte zijn om een probleem op te lossen dat met een beetje inspanning een fractie van dat bedrag uit de wereld kan worden geholpen.

Why? Om een de mensheid te inspireren, een interplanetair hart onder de aardse riem te steken? Maar is dat niet een zwaktebod, om je heil in de hemel zoeken? Heeft moeder aarde haar kinderen dan zo weinig te bieden?

Wie geeft me een dom antwoord?

Deel:

Geef een reactie