Wist u dat… het oorlog is? (Na de inval in Irak)

Wist u dat…

– Dit een column over de oorlog is?

– U de komende tijd nog heel veel over de oorlog zult vernemen? Ook online. “Wereldoorlog 2 had de radio. De Vietnam-oorlog was de eerste die op de televisie gevolgd kon worden. Voor Amerika betekende de golfoorlog de doorbraak van kabeltelevisie, met CNN op kop. En de tweede golfoorlog kan je het snelst volgen op het web”, zoals het e-zine De Cursor zegt.

– Er vele sites met informatie over de oorlog zijn? Zoals: www.aanvalopirak.nl (van de Nederlandse publieke omroepen) en CNN met zijn ‘wartracker’ en Newsweek met zijn informatieve overzicht van de doelen in Baghdad.

– Er diverse weblogs – ze worden ook wel warblogs genoemd – gewijd zijn aan de oorlog tegen Irak? Die van de Amerikaanse luitenant Smash: “Saddam fired a couple of those Scuds that he doesn’t have at me this afternoon. He missed.” Of die van ‘Salam Pax’, een pseudoniem waarachter een onbekende inwoner van Baghdad schuilgaat.

– De voormalig AP-verslaggever en weblogger Christopher Allbritton geld inzamelt om zijn reis naar Irak te kunnen betalen, om van daaruit via internet verslag uit te brengen? Er wordt gevreesd dat de oorlog voorbij is voordat hij arriveert.

– Saddam nogal eens met Hitler wordt vergeleken? Hij herkent zichzelf echter vooral in Stalin.

– Het Witte Huis speciale functionarissen op pad heeft gestuurd om Saddams geld boven water te krijgen? Het zou gaan om miljoenen, zo niet miljarden dollars. Zo zou Saddam na de eerste Golfoorlog geld in Zwitserland hebben ondergebracht dat hij zou hebben overgehouden aan het zogeheten olie-voor-voedselprogramma. Dit gaf Irak de mogelijkheid een beperkte hoeveelheid olie te verkopen en met de opbrengst voedsel en medicijnen aan te schaffen voor de bevolking, die al jaren wordt getroffen door VN-sancties. Zakenlieden, die in het kader van dit programma in Irak hun waar verkochten, zouden gedwongen zijn tienduizenden dollars provisie te betalen.

– De ernst van een ramp (E) afhangt van het aantal slachtoffers dat erbij is te betreuren (N), het aantal kilometers dat ons scheidt van de plaats van de ramp (A) en het aantal jaren dat tussen ons en de ramp ligt (T)? Er geldt: E = log N/AT. Aldus Battus in De Encyclopedie (p. 6632). Wees dus blij dat Nederland ‘politieke steun’ verleent maar geen militaire.

– De burgemeester van Moab, een stadje in de staat Utah, bezwaar heeft aangetekend tegen de naam ‘MOAB’? MOAB is een afkorting voor ‘Massive Ordnance Air Burst’, een bom die niet explodeert bij het raken van de grond, maar enkele meters daarboven. Daarbij verspreidt hij eerst een enorme wolk met brandbare stoffen, die vervolgens met een enorme explosie verbrandt. De Moabieten willen voorkomen dat hun stad geassocieerd wordt met een bom die in één klap duizenden mensen het leven kan kosten.

– Een vriendelijker bom dan de MOAB (ook wel Mother of All Bombs genoemd) de e-bomb is? Deze heeft slechts één functie: hij schakelt alle elektronische apparatuur in de buurt uit, en kan zo hele communicatienetwerken en gevanceerd wapentuig lamleggen. Wellicht dat deze bom na de oorlog ook in huiselijke kring kan worden toegepast.

– Het gokplatform op internet, TradeSports.com, ‘een zeer duidelijke toename’ in de handel signaleert sinds de oorlog is uitgebroken? Op de website kunnen bezoekers onder meer gokken op het vertrektijdstip van de Saddam Hussein. Wellicht dat de bedenkers van Idols hier iets mee kunnen.

– Een columnist zijn toevlucht kan zoeken tot allerlei trucs als hij niet weet wat hij moet schrijven? Zo’n truc is het huiselijk maken van zaken die je eigenlijk niet kunt bevatten. Bijvoorbeeld met een oubollige ‘wist u dat…?’-column.

Deel:

Geef een reactie