Zomer 2012 (Impasse)

Zomer 2012 (Impasse)

Nee, op kantoor kan ik het wel vergeten en thuis komen de goede ideeën me ook niet aangewaaid. Het eindelijk mooi weer, en misschien moet ik maar eens eindelijk buiten gaan zitten, dat zal me leren om niet creatief te zijn. Even rust, even niets doen, even niet hoeven te denken dan ik iets moet doen. Even weg van het doendenken.

Ik zoek een bank voor mezelf uit in het Beatrix-park, een ideale locatie voor wie zijn ‘brain’ wil laten ‘stormen’. Minder druk dan het Vondelpark, in elk geval (alleen maar afleiding) maar levendiger dan het uitgestorven Rembrandtpark (het natuuurlandschappelijke equivalent van een leeg vel papier dat je aanstaart).

Het Beatrixpark, dus. Mijn pen, mijn notitieblokje en ik. Laat de mindmaps en de inspiratiegolven en de briljante invallen maar komen. Ik laat mijn hoofd achterover zakken, alsof ik bij de kapper zit en mijn haar wil laten wassen. Nu is het alleen nog maar een kwestie van wachten tot de goede ideeën zich aandienen. Laat de geest maar waaien.

Ik wacht.

En wacht.

En word aangestoten door een man in een snel pak met haast. Of hij misschien even mijn pen en papier mag lenen. Even dan, zeg ik. Hij zet zijn fiets neer, gaat naast me zitten, grist mijn spullen uit mijn hand, begint druk te pennen. Af en toe kijkt hij even voor zich uit, dan laat hij de pen weer over het papier krassen. Hij houdt even stil. Hij bijt op m’n pen – MIJN pen – aarzelt even en schrijft dan weer verder.

Zo schrijft hij in vliegende vaart een blad vol. En nog een en nog een. Dan zucht hij tevreden. Hij droogt de pen af aan zijn overhemd en geeft hem met wat er van mijn notiteblok over is aan me terug. En weg fietst hij op een flitsfiets. Wat zou hij hebben genoteerd?, vraag ik me af. En vooral: waarom daalden al die ideeën in hem neer, en niet in mij? Wat was dit nu weer voor Mozart-stelt-Salieri-in-de-schaduw-moment?

Ik moet me maar weer eens terugtrekken, de aftocht blazen. Misschien nog wat sleutelen aan mijn administratie of wat licht huishoudelijk werk verrichten.

Die man had mijn pen en notitieblok wel mogen houden. Vandaag heb ik ze in elk geval niet nodig.

Deel:

Geef een reactie