Erotisch intermezzo

Ik ontmoette J. toen ik het net had uitgemaakt met H.

Dat is een simpel zinnetje, dat geen recht doet aan een allerminst eenvoudige situatie. Er valt ook wat te zeggen voor: “Ik ontmoette J. toen H. het met mij had uitgemaakt.” Want ik heb destijds misschien het laatste zetje gegeven, H. heeft jarenlang op een breuk aangestuurd, en met zijn overspelige gedrag en desinteresse voor een verwijdering tussen ons gezorgd. Ik heb alleen bevestigd dat ik begrepen had waar hij mee bezig was, en hem laten weten dat zijn afstandelijke boodschap was aangekomen door afscheid van hem te nemen. Misschien moet ik een wat omfloerster formulering kiezen: “Ik ontmoette J. toen H. en ik hadden besloten uit elkaar te gaan.”

Nu ik toch bezig ben nauwkeuriger te formuleren door nuanceringen aan te brengen en de waarheid beter te benaderen door dubbelzinnigheden toe te voegen: ik ‘ontmoette’ J. niet toen H. uit het zicht was verdwenen, ik ‘zag’ hem eerst. In de weken nadat H. en ik uit elkaar gingen, had ik een onbedwingbare lust naar een man – en dat is een formulering die een eenvoudige formulering volledig recht doet! Ik ging dus op zoek, en op aanraden van een vriendin schreef ik mij in op een site met de eufemistische naam Meetandgreet. ‘Meet’ hadden ze beter als ‘Meat’ kunnen schrijven, en het woord ‘Greet’ was helemaal misplaatst. Ik kreeg de ene pik na de andere in beeld. Alsof ik mijn keuze ooit zou laten leiden door wat iemand uit z’n broek kan laten hangen!

Gelukkig was er ook een man die niet-helemaal-naaktfoto van zichzelf had geplaatst, en er een verleidelijke tekst bij had gezet. De precieze formulering ben ik vergeten (het is ook al weer zo lang geleden), maar hij keerde zich hierin geestig tegen het geldende ideaal dat je een ingewikkelde weg van liefde naar seks moet afleggen: elkaar eerste goed moet leren kennen en dan als het ‘klikt’ misschien eens ook intiem lichamelijk contact kunt hebben. Volgens hem kon dat net zo goed omgekeerd, misschien zelfs beter, gezien het belang van seks in ons bestaan. Helemaal mijn idee, in elk geval. En dus schreef ik hem een bericht: “Hoe kan ik het beste met jou in contact komen?”

J. bleek iemand te zijn die recht op zijn doel afging. Per kerende mail kreeg ik een bericht terug met tijd en plaats: de volgende dag, einde van de middag Café de Ijsbreker. Naar later (een half uur later) bleek vlakbij zijn woning. In zijn bed putten we ons uit, met het heerlijke vooruitzicht dat we nog veel stappen op weg van seks naar liefde hadden te gaan. Die nacht sliep ik beter dan ik in jaren had gedaan, en pas nadat we weer elkaars lichaam weer in extase hadden gebracht kon ik mezelf ertoe zetten zijn liefdesnest te verlaten. Diezelfde dag bezocht ik hem weer, de dag daarop ook en zo ging het een paar weken lang. En elke keer volgde hoogtepunt op hoogtepunt.

Op een dag dat hij niet kon – achteraf gezien denk ik: afspraak met een andere vrouw – besloot ik maar weer eens naar Meetandgreet te gaan. Er was weinig veranderd. Dezelfde pikken (of misschien waren het andere pikken die er hetzelfde uitzagen, zo groot is die variatie niet) en dezelfde platte teksten, ie mij aanvakleijk met weerzin vervulden. Maar mijn weerzin veranderde al snel in onverschilligheid en mijn onverschilligheid in nieuswgierigheid toen ik een in kustzinnig vaag, zwart-wit gefotografeerd mannenlijf onder ogen kreeg. Mijn lust was gewekt, dus ik dus schreef ik hem een bericht met mijn inmiddels beproefde openingszinnentje: “Hoe kan ik het beste met jou in contact komen?” Natuurlijk reageerde hij ook. Maar anders dan de wel erg fysiek ingesteld J., bleek deze M. niet meteen toe te happen. Hij vond dat je elkaar het beste eerste kon leren, en dan pas afspreken. En je leerde elkaar pas goed kennen door met elkaar te corresponderen. Elkaar geestelijk af te tasten, zonder te worden afgeleid door het lichamelijke.

M. en ik hebben elkaar uitgebreid afgetast. Ik vertelde hem over mijn jeugd en mijn mislukte relatie met H. die mij naar Meetandgreet had gedreven. Hij vertelde over zijn drukke bestaan, zijn vluchtige en teleurstellende relaties, waardoor hij uiteindelijk ook bij Meetandgreet was beland. Aanvankelijk schreven we elkaar één keer per dag, na enkele dagen was dat al elk uur, en op het laatst reageerden we direct op elkaar. Ik vertelde hem over mijn seksuele relatie met J., waarin de passie inmiddels had plaatsgemaakt voor routine. M. leek niet verrast over mijn ongebruiikelijke seksuele voorkeuren: “Dat is logisch, zo heb je maximaal lichamelijk contact, en wordt je huid over een groter oppervlakte geprikkeld dan gebruikelijk is”, schreef hij. Of: “Zeker, ook wel eens gedaan. Inderdaad: errug opwindend!”

Ik schaam me er bijna voor het te zeggen, maar ik besloot de ene man voor een volgende man in te ruilen. Ik liet M. weten dat we elkaar mij betreft konden ontmoeten. Geestelijk had ik me voldoende bloot gegeven. Nu mijn lichaam, zei ik. Nu mij helemaal.

Het antwoord liet lang op zich wachten.

Maar de volgende dag kwam er toch bericht. “Soms ben ik J., soms ben ik M.”, las ik. “Ik houd de twee graag gescheiden. Dat kun je je hopelijk wel voorstellen.”

Ik heb J. nooit meer gezien. Of misschien moet ik zeggen: ik heb M. nooit ontmoet.

Deel:

Geef een reactie