Houd de hoogopgeleide dief

Houd de hoogopgeleide dief

Gisteren is mijn zadelhoesje gejat, vlak na een bijeenkomst waar alleen hoogopgeleide en maatschappelijk geslaagde mensen waren. Een van die hoogopgeleide, maatschappelijk geslaagden is de dief, dat kan bijna niet anders. Een witteboordencrimineel die zijn ongetwijfeld goed verzorgde handen niet thuis kon houden en zo nodig een koudbloedige crime non-passionel moest plegen ten koste van mij. Een hbo-plusser die zo nodig mijn fiets moest aanranden.

Ik denk tenminste dat als het opleidingsniveau gisteren wat lager was geweest, ik met een droog zadel naar huis had kunnen fietsen en zonder natte billen thuis was gekomen. Wie heeft leren nadenken (‘academisch misvormd’ is, zoals een vriend van me dat noemt), redeneert maar al te vaak in zijn eigen voordeel. En weet hoe hij met zijn wandaden weg kan komen.

Leve de eenvoudigen van geest. Zij houden zich tenminste aan de regels zoals ze geleerd is. Zij denken niet na, ze vinden het veel te ingewikkeld om wat krom is recht te buigen. Als het regent denken ze: “Hee, het regent, ik moet zorgen dat ik snel fiets. Wegwezen hier” Zij gaan niet op onderzoek uit of er misschien een zadelhoesje is dat ze even mogen ‘lenen’ om vervolgens na een vergelijkend warenonderzoek het mooiste hoesje voor hun eigen gerief te pakken. Nee, de eenvoudigen van geest blijven met hun tengels van mijn spullen af en rijden zonder egocentrische kronkelredeneringen weg. Linea recta naar huis, zoals het hoort.

Beeld: Christ123bk

Deel:

Geef een reactie