Keizerlijk gekleed (De kwestie Lonsdale)

In een overhemd met witte boord kunnen we ons niet meer vertonen. Zeker niet sinds de oud-topman van Worldcom, Bernard Ebbers, schuldig is bevonden aan fraude. Sterker nog, een net pak kan helemaal niet meer. Dat roept associaties op met boekhoudschandalen en financiële malversaties. Zo’n regenjas als Ebbers aanhad tijdens het proces is ook uit den boze. Te maar daar voetbalhooligans zich tegenwoordig tooien in trenchcoats en Burberry-jassen om het bewakingspersoneel om de tuin te leiden.

De blauwe boord – symbool van de weerbare arbeider – is uiteraard geen alternatief, helemaal niet sinds de ontluisterende val van het communisme.

‘Casual’ dan maar? Helaas moeten we het stellen zonder kleding van merken als Adidas, Reebok en Levi Strauss (doen denken aan uitbuiting van werknemers in lagelonenlanden). Nike is helemaal taboe (riekt naar kinderarbeid).

Bont kun je niet maken. Nog erger is kunststof: de plastic poncho, de terlenka broek, het overhemd van nylon, de wollen trui van acryl. Het ziet er zo goedkoop uit allemaal. En straks gaan mensen nog denken dat we het slecht voor hebben met natuur en milieu.

Lederen kleding dan? Jammer genoeg is dat ook geen optie, aangezien leren jasjes en dito laarzen sinds jaar en dag de outfit van de gevreesde Hell’s Angels vormen. Met die vermaledijde spijkerbroek die we toch al niet meer mochten aantrekken. Leer doet bovendien ook denken aan sadomasochistische praktijken en homoseksueel gedoe. Bah!

Zo blijft er weinig over. In onze kledingkast ligt enkel nog een trui van het merk Lonsdale. Mooie, sterke en duurzame truien zijn het, en dat spreekt ons wel aan. Ook de rijke historie vinden wij een pre. Zoals bekend lanceerde de voormalig Britse weltergewichtbokser Bernart Hart Lonsdale in 1960 en opende daarvoor de winkel in de Londense Beak Street. Van oudsher wordt Lonsdale dan ook geassocieerd met de Britse bokskampioenen, van wie de meesten afkomstig zijn uit de zwarte gemeenschap.

Lonsdale zelf ziet dat helaas anders, en is onlangs een campagne begonnen met als slogan ‘Lonsdale loves all colours’. Erg politiek correct, Lonsdale, erg Benneton-achtig. Wij hebben het daar niet meer zo op.

Weet je wat? We gaan gewoon zonder die Lonsdale-trui de straat op. Kan tenminste niemand aanstoot aan ons nemen.

Deel:

Geef een reactie