Een amuse van This is the Kit

Een amuse van This is the Kit

Eind oktober komt de Engelse alternatieve folkgroep This is The Kit met een nieuw album, Off Off On. Toeren zit er voor de band voorlopig niet in. Promotionele activiteiten wel: frontvrouw Kate Stables hield onlangs een presentatie via Zoom. Hoe beviel dat?

De YouTube-filmpjes van de Tiny Desk Concerts behoren tot de meest geliefde die via dit kanaal te zien zijn. De opzet is eenvoudig: muzikanten komen langs bij de studio van de Amerikaanse publieke omroep NPR, spelen een kwartiertje wat nummers in een (semi-)akoestische setting en maken dat ze weer wegkomen. Dat is het.

Vermoedelijk is de formule voor dit programma ooit voortgekomen uit geldgebrek (een publieke omroep in de VS tenslotte), maar dat deert niet. Artiesten komen graag om ongecompliceerd in een informele setting muziek te kunnen maken en toch een groot publiek te bereiken. Mensen kijken er graag naar omdat ze muzikanten in het wild kunnen zien – puur en onbeschermd, met geen mogelijkheid zich te verschuilen achter allerlei geluidseffecten en technische foefjes. Of om nieuwe muziek te leren kennen, want door het laagdrempelige format van de Tiny Desk Concerts kunnen die ook makkelijk aantreden. Mega-sterren als Adele, Taylor Swift en Alicia Keys hebben er opgetreden, minder bekende groepen als St. Paul And The Broken Bones, Superorganism en – van harte aanbevolen overigens – Tedeschi Trucks Band waren er ook te gast.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis komen artiesten niet eens meer naar de studio, maar treden ze gewoon thuis op voor de camera’s van NPR. Maakt niet uit, je blijft kijken. Misschien zijn de Tiny Desk Homeconcerts – een soort eigentijdse combinatie van de vroegere MTV Unplugged en MTV Cribs – nog wel beter: je krijgt de kans een kijkje te nemen in het huis van de artiest, en dat kan best interessant zijn. Waarom zou je straks, als de coronacrisis is overgewaaid, eigenlijk nog naar liveconcerten gaan?, vraag je je soms af. Minder intiem, minder spontaan dan deze thuisconcerten op afstand. En waarom zou je nog studio-opnames willen beluisteren? De muzikanten kunnen het live ook wel af. Zeker nu de apparatuur zo geavanceerd is dat zelfs thuisopnames klinken alsof er maanden aan is gesleuteld in de studio.

Greta Thunberg, superheld

Deze vragen moeten ook de deelnemers aan de recente Zoom-sessie van de Engelse alternatieve folkgroep This is The Kit zich hebben gesteld. Of liever gezegd een Zoom-sessie van fontvrouw Kate Stables, die vier nummers van het nieuwe album Off Off On speelde voor enkele tientallen muziekjournalisten.

Ze trapte af met This is wat you did, de eerste single van Off Off On. Een terechte keuze: het nummer is opgebouwd rond een lekkere banjo-riff en heeft een goedlopende tekst over een aansprekend onderwerp: het nummer gaat over hoe we ons al te snel overgeven aan verbaal geweld op sociale media en hoe we daaraan zouden moeten ontsnappen. “Better try to get out, get outside / And your limbs, they get out of your head again / And the soil you can taste in your mouth / But the water might wake you back up again.”

Van de andere nummers maakte Was Magician de meeste indruk, een nummer waarin Stables mensen die ze bewondert – ze noemde Greta Thunberg en Ursula Le Guin – bezingt alsof het een soort superhelden zijn. Goed gevonden, goed gezongen ook (hoorden we daar in de verte Grace Slick?).

Aandacht verslapt

Maar gaandeweg dwaalt je aandacht tijdens zo’n virtueel concert toch af. Je ziet dat de deelnemers aan de Zoom-discussie niet allemaal hun camera hebben aangezet. Dat steeds meer van hen camera uitzetten, zelfs. Dat er nog drie andere Nederlandse journalisten meekijken en -luisteren. Dat je met hun zou kunnen chatten als je wilde. Dat Kate Stables de enige is die nog haar camera open heeft staan – het lijkt wel een peep show. Dat ze veel boeken in haar kamer heeft staan.

En voor je het weet is het concert afgelopen. Jammer. Niet helemaal goed opgelet.

Terugluisteren gaat niet. Dan maar naar This is what you did op YouTube gesurft.
Aha, zo moet het dus klinken! Oneindig veel rijker dan daarnet: die subtiel gearrangeerde blazers, die scherpe gitaar, die break – al die zaken die in de akoestische versie van daarnet ontbraken. Dat was niet meer dan een amuse, dit is een copieuze maaltijd. Geweldig! Wanneer komt die plaat eindelijk uit? Wanneer komt This is the Kit naar Nederland? Want dit is niet te harden. Die klote virtuele concerten ook, dat klote coronavirus.

Off Off On verschijnt op 23 oktober 2020

(Beeld: Edwardx, Wikipedia)

Deel:

Geef een reactie