Coach Jan over hoe je vertrouwen opbouwt

Coach Jan over hoe je vertrouwen opbouwt

1. Praat recht door zee: vertel de waarheid, laat mensen weten waarvoor jij staat en doe dit in eenvoudige taal. Verdraai de waarheid niet in jouw voordeel maar laat een eerlijke indruk na.

2. Herstel fouten: heb je iets verkeerd gedaan, zet dit dan recht en pas “serviceherstel” toe (bekijk samen hoe dit recht gezet kan worden).

3. Toon loyaliteit: erken de bijdrage van anderen, vertegenwoordig anderen die er niet bij zijn om voor zichzelf op te komen en roddel niet.

4. Word beter: werk aan jezelf, ontvang feedback als een geschenk en kijk wat je ermee kunt kunt doen. Ken je kernwaarden en bepaal jouw doelen.

5. Verduidelijk verwachtingen: wees transparant over jouw verwachtingen tov anderen.

6. Luister eerst: luister met je oren – en met je ogen en je hart. Kom erachter wat de belangrijkste gedragingen zijn voor de mensen met wie je werkt. Neem niet aan dat je weet wat het belangrijkste is voor anderen. Neem niet aan dat je alle antwoorden weet – of alle vragen.

7. Kom afspraken na: vermijd geen verantwoordelijkheid en draai er niet voor weg. Maak anderen geen verwijten en ga niet wijzen als dingen niet goed gaan.

8. Geef vertrouwen: schenk andere mensen vertrouwen, geef ze kansen om te tonen dat ze het vertrouwen waard zijn.

9. Toon respect: geef oprecht om anderen. Laat zien dat je om anderen geeft. Respecteer de waardigheid van iedere persoon en iedere functie. Behandel iedereen met respect, vooral degenen die niets voor je kunnen doen.

10. Geef feedback: doe dit via een Ik-booschap en geef duidelijk aan wat je erg leuk of net niet leuk vond. Lees ook het hoe en waarom van goede feedback.

Hoe bouw ik vertrouwen op? 10 tips van coach Jan (www.coachjan.be)

Deel:

Geef een reactie