Geweld versus macht

Geweld versus macht

Het is een hardnekkig misverstand dat geweld een uitdrukking van macht is. Wanneer we van iemand zeggen dat hij ‘aan de macht’ is, bedoelen we eigenlijk dat hij door een bepaald aantal mensen is gemachtigd uit hun naam te handelen. Geweld kan het daarentegen tot op zekere hoogte stellen zonder aantallen en is instrumenteel van karakter. De uiterste vorm van macht is allen tegen één, de uiterste vorm van geweld is één tegen allen.

De tasjesdief is in staat ‘gehoorzaamheid’ bij zijn slachtoffers af te dwingen door te dreigen met een mes, anno 2004 maakt de terrorist gebruik van precies diezelfde logica – maar hoeveel geweld de terrorist ook inzet, hij verschaft zich er geen macht mee.

Hannah Arendt in Over Geweld (geparafraseerd in Filosofie Magazine van november 2004 in een artikel over hoe makkelijk het is terreur te keren: door de macht van het getal in te zetten, zoals gebeurde in Frankrijk, toen Franse moslims zich keerden tegen de ontvoering van twee journalisten: “Misschien wel de grootste triomf in de ‘war on terror’ tot nu toe.”)

Deel:

Geef een reactie