Aandelen en vrouwen: langzaam op, snel neer

“Met aandelen is het als met vrouwen”, zeg ik tegen H. “Het kost een hoop tijd en geld om iets moois op te bouwen. En als je eindelijk wat hebt bereikt, dan ben je het zo kwijt. De weg omhoog is langzaam, de val naar beneden snel en onverbiddelijk. Relaties bloeien op maar vallen uit elkaar. Koersen klimmen omhoog maar storten in. Vroeg of laat slaat de zwaartekracht toe.”

Daar zitten we dan: H. en ik, allebei in een dipje. Hij zonder vrouw na een uit de hand gelopen ruzie. Ik zonder geld na de slachting onder beursgenoteerde internetfondsen. Om elkaar geen emotionele recessie aan te praten, ontvouw ik mijn ‘unificatietheorie over geld en vrouwen’.

Ik teken een rij haaientanden. Ik wijs op het punt links onderaan: “Daar stonden mijn Internetaandelen begin dit jaar.” De schuine lijn omhoog beeldt de daaropvolgende koersstijging uit. Steil, maar niet zo steil als de pijnlijke val die daarop is gevolgd. “Nu ben ik terug bij af. Net als jij.”

H. heeft het zwaar te pakken, dus mijn theorie kan hem maar matig bekoren. “Dat patroon van ‘langzaam op, snel neer’, daar zit wel wat in. Maar dat is toch zuiver toeval? Waarom zou je de twee dan op één hoop gooien?”

Misschien raaskal ik inderdaad en hebben beurskoersen en relaties elk hun eigen dynamiek. En toch… toch pieken en dalen de twee wellicht gelijktijdig. In tijden van voorspoed vinden minder echtscheidingen plaats, en juist dan stijgt ook de beurs. Misschien hebben relaties zelfs invloed op koersontwikkelingen. Als mijn relatie in de plus zit, beleg ik in mijn optimisme tenminste veel. Als maar genoeg mensen dat doen, drijft dat de koersen op.

De recente koersdalingen komen wellicht voort uit een massale depressie op het relatiefront. Onzin? Ik ben nog geen betere verklaring tegengekomen. Ja, die internetfondsen waren overgewaardeerd. Maar waarom de paniek nu net enkele weken geleden toesloeg? Dat heeft nog niemand me kunnen uitleggen.

Nog steeds teneergeslagen vertrekken we. Thuis raadpleeg ik het laatste beursnieuws. Hee, het gaat wat beter met de internetfondsen.

Aandelen? Ik zal ze nooit begrijpen.

(Column voor Freeler)

 

Deel:

Geef een reactie