Beursgorilla.nl: een aap kan de was doen

Het is sinds jaar en dag dé grap van de beleggingswereld. Men neme een geblinddoekte aap. Laat hem een beleggingsportefeuille samenstellen door met pijltjes te gooien naar aan de muur geprikte beurspagina’s. Wat blijkt? De portefeuille van de aap presteert veelal beter dan die van de meeste fondsbeheerders. Dat de aap vaak zo’n superieure belegger is, komt volgens de zogeheten ‘random-walk’-theorie omdat hij zuiver willekeurig te werk gaat. Aanhangers van deze theorie gaan ervan uit dat de koers van een aandeel of portefeuille elke dag een precies even grote kans maakt op stijging als op daling. De inspanningen van menig beursanalist en portefeuille beheerder zijn daarmee overbodig, zo niet contraproductief. Een aap kan de was doen.

Op de financiële site www.beursgorilla.nl wordt een geblinddoekte aap gesimuleerd. De ‘random walk’ vindt meestal als volgt plaats. Een cyberaap – de gorilla Jacko – stelt een portefeuille van tien fondsen samen door een keuze te maken uit gelabelde bananen. U raadt het al: de labels corresponderen met beursfondsen. Elk aandeel wordt om de twee weken getoetst door Jacko tien bananen te laten opeten. De banaan die de beursgorilla tot het laatst bewaart, wordt uit de portefeuille gegooid.

Beursgorilla.nl is een overwinning voor de aanhangers van de ‘random walk’- theorie. Jacko presteert bijzonder goed met zijn bananenportefeuille. Sinds begin 2000 zelfs 60% beter dan de AEX-index. Jacko neemt een wel erg groot loopje met de verzamelde beleggingsanalisten en andere financieel deskundigen.

Betekent dit alles dat u als belegger ‘dus’ maar het beste blindelings aandelen kunt aan- en verkopen? Dat u geen advies hoeft in te winnen bij uw beleggingsadviseur? Dat u de Robeco’s, Obam’s en andere beleggingsfondsen de wacht aan kunt zeggen? Helaas. Het hoge rendement van de beursgorilla is vertekend. Jacko houdt geen rekening met transactiekosten – en die zouden aanzienlijk zijn, gezien zijn snel roulerende portefeuille.

En dan nog, wat zegt rendement nou? “Met alleen het meten van rendement zonder de factor risico erbij te betrekken, komt ook een gorilla niet weg”, schreef analist Jaap Koelewijn onlangs in Het Financieele Dagblad. “Pas als rendement van deze portefeuille wordt gecorrigeerd voor het extreme risico, kun je zinvolle uitspraken doen. Dit is een gemiste kans.”

Jacko en zijn beleggingsportefeuille is niet het enige dat beursgorilla.nl heeft te bieden. De site is een tamelijk complete maar zeker niet spectaculaire site. De ‘content’ bestaat voornamelijk uit koppen van elders op het internet aanwezige financiële sites. Het accent ligt op informatie die voor beleggers interessant is, al staat er hier en daar een verdwaalde link naar andere personal finance-onderwerpen zoals lenen, sparen en verzekeren.

Het lijkt erop dat de makers een lichte voorkeur hebben voor ontwikkelingen in de ‘nieuwe economie’, getuige columns als ‘Maurice, de gebeten Hond?’ en ‘Rotweek voor Nina Brink’ (overigens ook meteen de enige twee columns die deze site rijk is. Schrijven kan Jacko kennelijk minder goed dan beleggen). Ook wordt er gretig doorverwezen naar financieel nieuws over ‘E-business’ en ‘New Economy’.

De site is lekker snel, de lay-out overzichtelijk. Met de vele tabbladen en de links onderaan de pagina doet beursgorilla sterk denken aan het overbekende Amazon.com. Of is dat toeval, hetzelfde toeval dat Jacko tot zo’n goede belegger liet uitgroeien?

(Artikel verschenen in de reeks ‘webwijzer’ voor Effect (VEB/Kluwer), over financiële sites voor beleggers)

Deel:

Geef een reactie