De Nieuwe Economie (1995-2000) van A tot Z, deel 1

A is voor Ajax. Viert een sober 100-jarig bestaan: zo min mogelijk winnen op het voetbalveld, zo min mogelijk koersstijgingen op de beurs.

B is voor beleggen. Je hoeft er niets voor te kunnen, kost minder moeite dan ‘echt’ werken en is al snel veel lucratiever. Gelukkig weet niet iedereen dit, anders zouden er geen bedrijven meer zijn om in te beleggen. Heeft u pech op de beurs? Geen nood: u heeft zo een baan in deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt.

C is voor cyclische aandelen. De neergang in de economische cyclus wil maar niet inzetten, maar daar trekken veel cyclische fondsen zich niets van aan. Hun aandelenkoersen golven als vanouds op en neer.

D is voor dividend. Wie zei daar dat het beleggers alleen om geld is te doen? De doorsnee belegger wil koerswinst en maalt niet om dividend. Het ene geld is het andere niet.

E is voor Endemol. Bedrijf zonder naam, nu Ende en De Mol een stapje terug hebben gedaan.

F is voor FED, de Amerikaanse centrale bank. Verhoogt af en toe de rente, maar geen bedrijf of belegger die zich daar iets van aantrekt.

G is voor Grolsch. Goed bier, goed bedrijf, slecht aandeel. Zie ook KPN.

H is voor Hoogovens. Heet nu Corus en opeens gaat het goed op de beurs.

I is voor internet. Leidt volgens sommigen tot lagere (grondstof)prijzen en hogere productiviteit. Volgens anderen tot surfen op kosten van de baas en sexverslaving.

J is voor Jobs, Steve. Liet na een triomfantelijke terugkeer bij Apple zien dat een topman met visie en charisma onmisbaar is voor een bedrijf. Zie ook Microsoft.

K is voor KPN. Slecht bedrijf, goed aandeel. Zie ook Grolsch.

L is voor Libertel. Een duur aandeel, schreven analisten en journalisten en masse toen het bedrijf vorig jaar naar de beurs ging. Nu hoor je ze daar niet meer over.

M is voor Microsoft. Bill Gates trad terug en de koers van het aandeel Microsoft schoot omhoog. Liet zien dat een goed bedrijf het best kan stellen zonder topman met visie en charisma. Zie ook Steve Jobs.

Column voor Freeler

Deel:

Geef een reactie