De Nieuwe Economie (1995-2000) van A tot Z, deel 2

 

N is voor Nieuwe Economie. Is vooral veel niet: geen inflatie, geen conjunctuurschommelingen. Heeft te maken met internet. Goed voor u. Zeker als u belegt in de informatie- en communicatietechnologie.

O is voor Oude Economie. Minder goed dan de Nieuwe, tenzij u belegt in cyclische waarden of de voedings- en genotmiddelenindustrie.

P is voor Philips. Doet schamper over de halfgeleiders en gloeilampen waarmee het winst op winst stapelt. Trots op nieuwe producten die genadeloos floppen.

Q is voor Quote. Zakenblad met ranglijstjes van rijke mensen. Kloppen gelukkig niet.

R is voor risico. “Beleggen is riskant, maar rendeert op lange termijn beter dan sparen.” Dus niet zo riskant.

S is voor Shell. Matige beursprestaties worden wel geweten aan de Nieuwe Economie. Terwijl de transportsector toch verdient aan het internet: de Amazon’s lijden verlies op de verkoop van CD’s, de TNT’s maken winst op het vervoer. En de TNT’s slurpen toch benzine van Shell?

T is voor Tulip. “De computer kan best een dag zonder u”, luidde de slagzin van deze computerfabrikant ooit. Dat sloeg zo aan dat het bedrijf richting faillissement afzakte. Maakt nu in stilte winst.

U is voor UPC. Gelddrukkerij. Haalt eigen vermogen op via de beurs en financiert zo overnames. Ontevreden klanten, tevreden aandeelhouders.

V is voor VNU. Gaat het wat minder? Breng een bedrijfsonderdeel apart naar de beurs en je krijgt weer geld in het laatje.

W is voor World Online. “Was die introductie wel een succes?”, vragen experts zich af. Oprichtster Nina Brink heeft het antwoord nu ze haar aandeel voor miljarden heeft verkocht.

X is voor xenofobie. Institutionele partijen beleggen steeds vaker buiten Nederland. Veel particulieren hebben koudwatervrees. Maar wie World Online aandurft, kan best een gokje op de Nasdaq wagen.

Y is voor Young Dynamic Fund. Cokedealers stoppen hun poeder in de limonade van kinderen, Robeco brengt ze aan het beleggen. Met die laatste verslaving kun je de eerste vaak financieren.

Z is voor zelf doen. Waarom beleggingsadvies inwinnen? Zelfs de beste adviseur kan de bewegingen van de beurs niet voorspellen. Hooguit kan hij koersschommelingen achteraf verklaren. Wordt hij rijk van, niet u.

Column voor Freeler

 

 

Deel:

Geef een reactie