Internetschip met geld vaart voorbij

Soms sta ik versteld van mijn succes als adviseur. Hebben opdrachtgevers niet door dat ik voornamelijk wat slap zit te ouwehoeren? En dat mijn adviezen wel erg vrijblijvend zijn? Kennelijk niet, want mijn niet onaanzienlijke honorarium wordt altijd grif overgemaakt. Adviseur is een mooi beroep, denk ik als ik mijn zelfrijzende bankrekening zie. Maar niet elke adviseur denkt er zo over.

In de Verenigde Staten is het een trend, Nederland volgt wellicht: adviseurs die hun dienstverband bij een groot kantoor inruilen voor een baan bij een internetbedrijf. “Je twaalf jaar afbeulen vóór je gevraagd wordt voor de maatschap: velen hebben daar het geduld niet meer voor”, zegt ene Emile Ruempol in De Telegraaf. Hij verlaat Ernst & Young om directeur te worden bij een internet-startup.

“Je afbeulen?”, dacht ik toen ik dit las. Maar Emile, toch. Niemand dwingt je om je af te beulen. Ook niet binnen Ernst & Young. Ja, als nieuwkomertje misschien. Maar als senior hoef je toch niet zo hard te lopen? Je schopt het dan inderdaad niet tot partner. Maar die anderhalf, twee ton per jaar hengel je echt wel naar binnen.

Of is dat niet genoeg? Aha! Laten we elkaar geen mietje noemen, Emile. Ik begrijp je wel. Je volgt de lokroep van – in de woorden van De Telegraaf – ‘het goede startsalaris plus een interessant optiepakket voor als het bedrijf naar de beurs gaat’. Je gaat gewoon het grote geld achterna.

Maar of jouw internetschip met geld ooit binnen komt varen, waag ik te betwijfelen. De afgelopen maanden is er namelijk het een en ander veranderd. Terwijl jij je ergerde aan je vorige werkgever, kelderde de ene na de andere ‘dotcom’-onderneming op de beurs. Voorheen aantrekkelijke optieregelingen hebben daardoor aan waarde ingeboet. Ik vrees dat jij ook niet veel zult hebben aan je opties tegen dat de tijd dat je nieuwe bedrijf naar de beurs gaat. Als het überhaupt naar de beurs gaat, want de meeste internetbedrijven sterven een vroege dood.

Ik blijf in elk geval voorlopig nog even lekker adviseur. Dus Emile, mocht je nieuwe bedrijf ooit een advies kunnen gebruiken…

Column voor Freeler

Deel:

Geef een reactie