Mañana

Waar leeft de gemiddelde Mexicaan van?, vraag ik mij af terwijl ik in een van internetcafé zit in het Mexicaanse dorpje Playa del Carmen. Mexico heeft een levensstandaard die vergelijkbaar is met die van Nederland in de jaren vijftig. Maar waar het geld vandaan komt?

Lokaal telefoneren kost in Mexico niets, en dus kan iedereen die wat computers aan elkaar knoopt makkelijk een internetcafé beginnen. En dat doen ook veel Mexicanen. Playa del Carmen (nog geen 10.000 inwoners) heeft er zeker vijf. Ik zit in ‘Café Amsterdam’, waar ik voor nog geen kwartje per minuut mijn correspondentie kan onderhouden en cyberspace kan verkennen.

Ik kan me niet voorstellen dat de eigenaar van het café van al die kwartjes binnenloopt. Wie achter de computer zit, mag niets bestellen – dus daar verdient deze Mexicaanse ondernemer ook al niet aan. Wordt hij soms gesponsord door Microsoft? Hotmail.com is ingesteld als homepage, dus wie weet.

Gisteren is mijn vakantiegroepje de binnenlanden in geweest. Zo te zien een stuk minder welvarend dan aan de kust: tandenloze oude vrouwtjes, uitgemergelde huisdieren op straat en bedelende kinderen. Waar leven ze van?, vroeg ik onze reisleider. Volgens hem krijgt de streek subsidie van de Unesco. Vroeger moesten de mensen hard werken om te overleven, en was er nog iets van landbouw. Nu ze subsidie krijgen, hoeven ze niet meer zo nodig en is het hele gebied verpieterd.

Wij rijden in een Volkswagen kever, eentje die in Mexico is geproduceerd. Vormt de autoproductie een belangrijke bron van inkomsten?, vraag ik mijn reisleider. Dat valt nogal tegen. De kevers mogen namelijk van Volkswagen niet worden geëxporteerd. De Mexicaanse kever is een lelijk eendje. De kofferbak van de auto waar wij in rijden, bijvoorbeeld, loopt vol water als het gaat regenen. Foutje in de Mexicaanse Volkswagenfabriek. Mañana, heeft iemand gedacht. En degene die hem moest controleren ook.

Mexico: het lijkt niemand iets te schelen waar het geld vandaan komt. Het is er niet minder prettig toeven.

Column voor Freeler

 

Deel:

Geef een reactie