Propus.com: “Pretty closed for internet stocks”

Going down! Going down! Wie belegt in de internetsector, heeft de afgelopen maanden koersdaling op koersdaling over zich heen gekregen. Niet alleen veel particuliere aandeelhouders hebben zwaar te lijden gehad onder de vrije val van de koersen van de World Online’s, de UPC’s en de Newconomy’s. Ook veel banken, verzekeraars en andere institutionele beleggers zijn de dupe geworden.

Wrang eigenlijk, want juist institutionele beleggers hebben lange tijd geaarzeld met beleggen in internetbedrijven. “Geen ’track record’, te riskant, te veel hype”, zo oordeelden zij nogal eens over de bedrijven. Ondertussen zagen zij met lede ogen aan hoe de internetfondsen in luttele maanden met tientallen procenten in waarde toenamen. En net toen ze hun aarzeling overwonnen hadden en het geld eindelijk richting internetfondsen lieten stromen – toen werd de neergang diezelfde fondsen ingezet.

De koersdalingen onder de internetfondsen hebben mogelijk geleid tot een verminderde belangstelling van allerlei financiële sites voor de onstuimige sector. In elk geval delen veel sites in de internetmalaise en moeten ze inkrimpen. Zo heeft Red Herring (www.redherring.com), het new economy magazine van Silicon Valley onlangs voor de tweede keer in korte tijd haar staf moeten uitdunnen. Naar verluidt is de berichtgeving van dit toonaangevende online blad niet meer wat het geweest is.

Hoe het ook zij – op het net is nog in overvloed informatie te vinden over internetbedrijven. Een van de interessantste Engelstalige sites is www.propus.com, ook op te vragen op het adres www.internetbeleggen.com, een naam die de Nederlandse makelij van deze site verraadt. “Our mission is to provide high quality information about investing in listed Internet companies, world wide”, meldt deze sobere en snelle site – geheel geschreven in eenvoudige HTML-code, alsof de ontwikkeling van allerlei java- en flash-applicaties aan de maker voorbij is gegaan.

Propus – het bedrijf komt uit Hengelo – heeft het zo te zien niet makkelijk. Waar de site vorig jaar nog wekelijks, soms zelfs dagelijks met nieuws kwam over ‘dotcommers’, blijven de redactionele bijdragen nu beperkt tot incidentele, in steenkolen Engels gestelde bespiegelingen over de nieuwe economie: “Many companies have closed shop or are laying off personnel. It is all a function of the capital markets that seem to be pretty closed for Internet stocks. So many companies have to count their money and save costs.”

Interessanter zijn de profielen die Propus schetst van internet-beleggingsfondsen. Voor Nederlandse beleggers is bijvoorbeeld de achtergrondinformatie over het ING Internet Fonds aantrekkelijk. Propus geeft een goed beeld van het beleggingsbeleid van het fonds. Niet alleen wordt de huidige portefeuille blootgelegd, in het archief staat ook welke bedrijven het beleggingsfonds in het verleden heeft aangekocht en afgestoten. Propus voorziet een en ander van een kort commentaar. Zo kan het besluit van ING om zwaar te investeren in Yahoo! en Amazon de goedkeuring van Propus wegdragen, evenals de verkoop van softwarebedrijf Ariba. Over de aankoop van Art Technology is de site minder te spreken.

Het beste op de site is het overzicht van rond de 90 internetbedrijven. Van elk bedrijf geeft Propus een toelichting op de activiteiten. Ook wordt het management geportretteerd en worden de belangrijkste concurrenten genoemd. Tot slot geeft Propus een mening over het bedrijf. Helaas slaagt de site er ook hier niet altijd de actualiteit bij te houden. “CDNow has to maintain its position in a market with heavy competition and with big names like Amazon.” Over de acquisitie van CD Now door Bertelsmann geen woord.

(Artikel verschenen in de reeks ‘webwijzer’ voor Effect (VEB/Kluwer), over financiële sites voor beleggers)

 

 

Deel:

Geef een reactie