Slim geld en dom geld

Je hebt twee manieren om geld te verdienen. De domme manier en de slimme manier. De domme manier is algemeen bekend. Hard werken. Aardig doen tegen collega’s die u eigenlijk niet kunt uitstaan. Initiatief tonen. Slijmen met de baas. Grapjes maken in de personeelskantine. Geld inzamelen als er weer eens iemand jarig is. Trakteren als je zelf weer eens jarig bent. Meedoen met de pingpong competitie van het bedrijf. En vooral koffieleuten, veel koffieleuten.

Zo maakt u carrière. Treetje voor treetje klimt u hoger op de carrièreladder. Als het te langzaam gaat, wisselt u van baan. Dan pikt u in één keer twee of drie treetjes mee. U verdient opeens ook veel meer dan eerst. En u hoeft ook niet mee te doen met die pingpongcompetitie, niet te koffieleuten en niet aardig te doen tegen ‘collegaatje’s?. Want iedereen weet: dat is een jobhopper. Een carrièremaker. Die komt alleen op zijn werk om te werken, niet voor de gezelligheid.

Maar u bent en blijft dom, ook als jobhopper. Want werken is voor de dommen. In Nederland tenminste. U kunt hier namelijk makkelijk slim uw geld verdienen. Eenvoudigweg door het geld voor u te laten werken. Koop een huis. Of beleg in aandelen.

Als u 4 jaar geleden in het centrum van Amsterdam een huis had gekocht voor 2 ton, had u nu een 3 ton winst kunnen incasseren. Belastingvrij. Nog wel tenminste. Straks, als het Belastingplan voor de 21e eeuw wordt ingevoerd, krijgt u van Vermeend c.s. een ‘fictieve vermogensrendementsheffing’ voor uw kiezen van 30% over 4% (oftewel 1,2%) ‘fictief vermogensrendement?. Lees: de waardestijging van uw bezit wordt belast. Niet echt iets om u druk over te maken, want die waardestijging is waarschijnlijk veel hoger dan 4%. Geschat wordt dat de huizenprijzen met tientallen procenten per jaar zullen blijven stijgen. Dan kunt u die 1,2% best missen. Hoe dan ook: er valt niet tegenop te werken.

Als u een jaar geleden 1 ton in het kabelbedrijf UPC had belegd, had u nu 2 ton verdiend. Raar maar waar, want de omzet groeit weliswaar enorm door alle overnames die het bedrijf pleegt, maar voorlopig lijdt het alleen maar verlies. En reëel perspectief op winst is er voorlopig niet. Maar wat kan u dat schelen? Als u enkele maanden geleden in UPC was gestapt, had u nu een fenomenale koerswinst kunnen boeken. Andermaal – net als bij uw grachtenpandje – belastingvrij, althans nog wel. Alleen aan de top van het bedrijfsleven had u evenveel gekregen. En dan had u er hard uw best voor moeten doen. Als u goed belegt, komt het geld zomaar uw kant op.

Ja, u moet wat geld hebben om een huis te kopen of om te beleggen. Maar dat heeft u snel bij elkaar verdiend door even hard te werken. Of desnoods leent u wat bij elkaar.

Ja, u loopt het risico dat uw pand niet in waarde stijgt. Of dat u verliest op uw aandelen. Resultaten in het verleden vormen nu eenmaal geen garantie voor de toekomst. Maar wat maakt dat nou uit? ‘So what’? Werken en carrière maken, dat kan altijd nog. En dat grachtenpandje kunt u altijd nog verkopen voor een hutje op de hei. Kunt u tenminste ook eindelijk in alle rust uw geld tellen.

Column voor Freeler

Deel:

Geef een reactie