Vrouw als financieel lustobject

Wetenschappers hebben een ‘kooppil’ ontwikkeld tegen koopverslaving. Het medicijn is vooral voor vrouwen bestemd, want 90 procent van de koopverslaafden is vrouw. De kooppil staat niet op zichzelf. Er komen allerlei nieuwe producten en diensten die zijn gericht op de vrouw en haar financiële handel en wandel.

Experimenten tonen aan dat vrouwen minder zelfzuchtig zijn dan mannen, en dit is onlangs nog eens bevestigd door de economen Eckel en Grossmann. Zij gaven proefpersonen tien dollar om te verdelen tussen zichzelf en een onbekende partner. 60% van de mannen hield alles voor zichzelf tegen 47% van de vrouwen. Hoe het komt dat vrouwen minder egoïstisch zijn dan mannen? Onduidelijk. Misschien omdat geld ze nu eenmaal minder interesseert. Want ook dat blijkt uit onderzoek: terwijl mannen geld vaak even belangrijk vinden als sex, schijnen vrouwen financiële zaken vaak ‘afstandelijk’ te vinden en soms zelfs ‘afstotelijk’.

Tegelijkertijd krijgen steeds meer vrouwen steeds meer geld. Een groeiend aantal vrouwen is hoger opgeleid en werkt. Er zijn in Nederland al 400.000 vrouwen die meer verdienen dan hun mannen, en dat aantal neemt met de dag toe. Hier komt bij dat vrouwen ouder worden dan mannen en dus ook meer – of in elk geval langer – behoefte hebben aan geld.

Kortom: geld speelt een steeds belangrijkere rol in het leven van vrouwen. Daarmee wordt het ook aantrekkelijker om met goederen en diensten te komen die hier op inspelen. In de Verenigde Staten gebeurt dat al. Zo benaderen financiële instellingen zoals Merrill Lynch en Paine Webber vrouwen als een aparte doelgroep en hebben zij speciaal op vrouwen toegespitste financiële diensten. In de VS zijn er ook al beleggingsfondsen voor vrouwen.

Nogmaals: in de VS. Waarom zien de Nederlandse banken en verzekeraars de vrouw nog niet als financieel lustobject? Waar blijven de vrouwvriendelijke diensten? Wat bijvoorbeeld te denken van een zwangerschapsverzekering (keert uit als een vrouw zwanger wordt)? Cursussen nalatenschapsplanning (voor weduwen in spe)? Misschien zelfs een eura (geld voor vrouwen)? Of nee, dat laatste zal wel niet zo’n goed idee zijn.

Column voor Freeler

Deel:

Geef een reactie