ZSM vs. Maxim (2): De Nederlandse man is geen bleekneus!

‘De Nederlandse man heeft nu eindelijk een eigen lijfblad’, roept hoofdredacteur Edwin Ammerlaan van het nieuwe ZSM. Zou het werkelijk?

ZSM lijkt wel wat op Maxim. Eenzelfde hoge vrouw/paginaratio, bijvoorbeeld. Maar ZSM wil niet alleen de schaamstreek prikkelen maar ook andere lichaamsdelen, de hersens incluis. Soms lukt dat wonderwel. Aardig is de openingsrubriek ‘De eerste keer’ en het spiegelbeeldige ‘De laatste keer’ achterin. ‘Meidenpraat’ – waar hebben vrouwen het met elkaar over – is een intelligente variant op het platte ‘Wat willen ze’ uit Maxim. Ook ZSM besteedt aandacht aan ‘gadgets’, maar dan veel grondiger. Ook het internet komt ruimer aan bod. Zo sluit elk artikel af met verwijzingen naar relevante sites. Top.

Het omslagverhaal over Marianne Timmer is helaas een artikel waarvan er dertien in een dozijn gaan. In de bijbehorende foto’s geeft ZSM gelukkig wel blijk van enige oorspronkelijkheid, maar om nou te zeggen dat ‘de ijskoningin’ ontdooit – nou nee. Sowieso zijn de vrouwen in ZSM minder uitdagend dan in Maxim.

En zo is er wel meer af te dingen op het af en toe wat vlakke ZSM. Was dat verhaal over die eeuwige Richard Branson echt nodig? Ik ken die man onderhand beter dan mijn eigen vader. De andere stukken over succesvolle mannen zijn interessanter. Zoals dat over Bennie Jolink en zijn lijf na enkele zware auto-ongelukken, waarin de littekens de lezer toe lachen.

Al met al wint ZSM van Maxim. Maar of ZSM aanslaat in Nederland? Ik betwijfel het. In Engeland zijn mannenbladen een gat in de markt. Maar Nederlandse mannen zijn de Engelse niet.

De Engelse man – zeker als hij een kostschoolachtergrond heeft – is vaak een onzeker, bleekneuzerig manneke. Hij heeft een blad nodig dat hem aanmoedigt: Hoe moet ik mij kleden? Naar welke film moet ik? En vooral: hoe krijg ik haar in bed? Een beetje Nederlandse man heeft dergelijke vragen met de puberteit achter zich gelaten. Hij moet eerder worden afgeremd dan aangemoedigd. Maar daar heeft hij geen blad voor nodig. Daar zijn familie, vrienden en bekenden voor, en oude en nieuwe vlammen.

Afgeremd wordt de Nederlandse man sowieso wel. Elke dag opnieuw.

Misschien kan een uitgever daar eens op inspelen.

Column voor Freeler

Deel:

Geef een reactie