Recensie Lifehacking.nl: levendig en nuchter

Een hacker is iemand die op een computer kan inbreken, dus een lifehacker is… iemand die inbreekt in het leven? Nou nee, niet helemaal. Niet volgens Lifehacking.nl in elk geval. Op deze site lezen we niets over manipulatie van DNA en gentechnologie, maar des te meer over slimmigheidjes om je eigen leven wat efficiënter in te richten. Een mooie site, al dreigen de makers hun doelstellingen voorbij te schieten.

“Lifehacking gaat over slimmer werken en slimmer leven”, aldus de makers van Lifehacking.nl in de toelichting op hun site. Dat klinkt vaag maar veelbelovend, evenals de merkwaardige zin die daarop volgt: “Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties.” Wat moeten we daaronder verstaan, dat ‘snijvlak’? Volgens de Wikipedia is ‘alles dat op een slimme onconventionele manier een probleem oplost een life hack’, terwijl elders te lezen valt dat ‘Lifehacking een mix van timemanagement, kennismanagement en persoonlijke ontwikkeling’ is en gaat ‘over meer doen, in minder tijd op een leukere en slimmere manier’.

Dat klinkt behoorlijk hoogdravend allemaal, maar de site Lifehacking.nl zelf is juist een en al aardse nuchterheid. Weinig over de grote ‘waarom’-vragen in het leven, veel over de kleine ‘hoe’-kwesties: korte, toepassingsgerichte artikelen met veel tips – van ‘Beveilig jezelf tegen ransomeware’ tot ‘Basisregels voor het marineren van vlees, vis en tofu’ en ‘De 10 beste tips voor het gebruik van Netflix’.

Geen theoretisch geneuzel

Dat lijkt vanzelfsprekend – geen theoretisch geneuzel maar praktische ‘how to’-informatie – maar het is de vraag of dat wel zo is. Is de grootst denkbare lifehack tenslotte niet dat je erachter komt wat je wilt in het leven? En heb je niet pas echt wat aan allerlei tips en trucs om je leven handiger in te richten als je eenmaal weet wat je wilt? Iemand die heeft besloten vegetariër te worden, hoeft niet te weten hoe hij vlees of vis marineert. Iemand die Netflix heeft afgezworen, hoeft ook geen artikelen meer met tips om het maximale uit zijn abonnement te halen.

Kortom: door de overmaat aan artikelen met huis-tuin-en-keukenhandigheidjes, raak je als bezoeker al gauw uit het oog hoe je werkelijk het maximale uit je leven haalt, en niet blijft steken in overbodige aanzetjes tot een ‘mix van timemanagement, kennismanagement en persoonlijke ontwikkeling’. Getuige een enkel artikel over Simon Sinek en wat eindejaarsoverpeinzingen hier en daar lijken de makers van Lifehacking.nl zich van dit gevaar bewust. Maar toch: ze dreigen hun doelstellingen voorbij te schieten.

Veel lof

Verder (bijna) niets dan lof voor Lifehacking.nl. De huisstijl is misschien wat onduidelijk – was het echt nodig om het V&D-logo uit de jaren tachtig te hacken?. Op de rubricering valt ook wel wat af te dingen (Waarom een aparte rubriek ‘productiviteit’? Alle artikelen op de site gaan daar toch over? Hetzelfde geldt toch voor DIY, Do It Yourself?). Maar de site oogt fris – een schoolvoorbeeld van ingetogen gebruik van WordPress -, de artikelen lezen lekker weg en je steekt er vaak nog wat van op ook.

En, het allerbeste, de site leeft. De oprichters hebben bijna 50 schrijvers aan zich weten te binden, er worden regelmatig (bijna dagelijks) artikelen gepubliceerd en lezers dragen ook het nodige bij.

Goed gedaan, dus. En nog bedankt voor die tip om 10 euro los geld mee te nemen op reis voor het geval iemand wagenziek wordt!

(Eerder verschenen op Stopthepress.nl)

Deel:

Geef een reactie