Wallstreet na middernacht

Met de opmars van internet is de informatievoorsprong van de professionele belegger op de particuliere doe-het-zelver sterk geslonken. Niemand voor wie dat duidelijker is dan de particulier met belangstelling voor de Amerikaanse aandelenmarkten. Moest je vroeger wachten tot de verschijning van de financiële pagina’s van het ochtendblad voordat je wist hoe de Dow Jones of de Nasdaq hadden gepresteerd de afgelopen beursdag, tegenwoordig kun je via internet ‘in real time’ het koersverloop van de Amerikaanse beursfondsen opvragen. En op talrijke Amerikaanse sites zoals www.cnn.fn zijn bijbehorende beschouwingen te vinden. Zeker voor beleggers die speculeren op plotselinge koersschommelingen zijn dergelijke sites een uitkomst.

Voor de Nederlandse belegger die de ontwikkelingen op de Amerikaanse effectenbeurzen het liefst in de eigen taal volgt is er Wall Street Web (www.wallstreetweb.nl). De site – die zichzelf om niet helemaal duidelijke redenen aanprijst als ‘het financiële netwerk voor de belegger met de brede horizon’ – is zonder meer een van de beste is zijn soort. Actuele, ter zake doende informatie, ontdaan van het ‘oh my god’-toontje van veel Amerikaanse analisten, een aangename indeling, een functionele, door grappige pictogrammen aangegeven rubricering – Wall Street Web heeft het allemaal.

Evenals vele Amerikaanse tegenhangers, biedt Wall Street Web de nodige koersgegevens aan zonder enige vertraging. En ook Wall Street Web is gelardeerd met nieuwsflitsen, analyses, commentaren en prognoses. Binnen een uur na sluiting van de Nasdaq en de Dow Jones is er bijvoorbeeld een kort commentaar op de afgelopen beursdag. Kennelijk zit iemand na het middernachtelijk uur op de redactieburelen van Wall Street Web nog zijn stukjes te tikken. Dank u!

Bijzonder prettig leesbaar zijn de achtergrondartikelen over de Amerikaanse economie. De bank De Martelaere, een van de vaste columnisten heeft, bijvoorbeeld aan het begin van het jaar enkele hypothesen voor het jaar 2001 opgesteld die niets aan duidelijkheid te wensen over laten: “Koopwaardig: bedrijven met een gezonde financiële structuur, een goede winstontwikkeling en een aantrekkelijke waardering; op basis van deze criteria komen we automatisch eerder bij de midcaps terecht.”

Hoewel Wall Street Web de pretentie alle belangrijke ontwikkelingen op de Amerikaanse beurzen volgt, heeft de site enkele duidelijke accenten. Vooral de IT-sector krijgt veel aandacht, en dan in het bijzonder de grote bedrijven zoals als Intel, Cosco, Oracle en Microsoft. Zo heeft de site uitgebreid verslag gedaan van het proces tegen Microsoft en de consequenties van een eventuele opsplitsing van dit bedrijf. Of deze artikelen nog op de site staan is helaas niet meer na te gaan, want Wall Street Web ontbeert een duidelijke zoekmogelijkheid. De columns en sommige andere artikelen zijn nog via een sub-menu’tje op te zoeken, maar andere zijn verdwenen in cyberspace. Een omissie.

Niet alleen de particulier die actief belegt in Amerikaanse aandelen vindt iets van zijn gading op Wall Street Web. Voor een brede doelgroep – zo u wilt, ‘de belegger met een brede horizon’ zijn vooral de verhalen interessant over ontwikkelingen in de VS die een duidelijke voorbode zijn van Nederland te wachten staat. Zoals toen in de VS vorig jaar in maart de koersen op de Nasdaq kelderden. De belegger die ’s nachts achter de computer de analyse van Wall Street Web over de crash had gelezen, had heel wat verliezen op Nederlandse internetaandelen kunnen voorkomen.

(Artikel verschenen in de reeks ‘webwijzer’ voor Effect (VEB/Kluwer), over financiële sites voor beleggers)

 

 

Deel:

Geef een reactie