Betty Lamers: waardig opvolger Maartje van Weegen

Enkele weken geleden is Maartje van Weegen vertrokken bij de NOS als Oranje-watcher. Opvolgster Betty Lamers heeft maar heel kort de tijd gehad zich in te werken in het wel en wee van de koninklijke familie. Donderdag was haar vuurdoop: zij moest verslag doen van het burgerlijk huwelijk tussen prins Bernhard junior en Annette Sekrève. Hoe deed Betty Lamers het?

Lamers beschikt over hetzelfde benijdenswaardige vermogen als Van Weegen om de kleinste feitjes te presenteren alsof het groot nieuws betreft.

Zit je als kijker nog na te trillen van schokkende onthullingen over een crimineel netwerk dat mensen smokkelt, komt Lamers met beelden van een pittoresk steegje. Niets bijzonders, denk je. Ten onrechte, volgens Lamers: “In de binnenstad van Utrecht staat niet één fiets omdat Bernard en Annette gaan trouwen.” Om te vervolgen dat het huwelijk ‘weliswaar zonder die ene plaatsvindt’ (camera focust op een CD’tje: Maxima wordt koningin) – maar ‘die is wel in het land, zegt men’. Waarna Lamers laat zien dat het paar poseert voor de pers – onthullend! En ‘dan kan het beginnen’.

Net als Van Weegen weet Lamers feilloos een ondeugende, maar nooit kritische toon aan te slaan.

Geen woord over de matige publieke belangstelling, dat moeten we uit de dagbladen halen. Geen woord over waarom de kijker geen beelden krijgt van hoe de twee elkaar het ja-woord geven. Wel zien we premier Kok die het roos van zijn schouders afklopt. O la la! Vervolgens een interview met de bruid. Het gaat voornamelijk over haar nieuwe achternaam. Die is ‘heel lang’, maar hoe luidt ie precies? De verwarde bruid wil de persvoorlichter erbij roepen, maar prins Bernard Junior schiet te hulp. “U mag me Annette blijven noemen”, herstelt de bruid zich. En op haar werk krijgt ze ook geen nieuw postvakje met de O van Oranje.

Kortom: het was alsof Maartje van Weegen niet is vertrokken. Betty Lamers is net zo braaf, net zo tenenkrommend. Ze heeft nu al de juiste toon te pakken, na luttele weken.

Niet moeilijk dus, royalty verslaggeving? Dat wil ik niet zeggen. Ik geef het je te doen.

(Column voor Freeler)

Deel:

Geef een antwoord