Denken als Marcel Boekhoorn

Denken als Marcel Boekhoorn

Mijn nieuwe boek ‘Denken als Marcel Boekhoorn’ is opgebouwd rondom acht lessen die ondernemers van Marcel Boekhoorn kunnen leren. Twee meer dan van Mark Zuckerberg, over wie mijn vorig boek ging! De lessen van Marcel Boekhoorn zijn:

Les 1. Leer van je fouten

Het eerste bedrijf waarin Marcel Boekhoorn een minderheidsaandeel neemt, gaat binnen acht maanden failliet. Hij beschouwt het fiasco als ‘een dure maar belangrijke cursus’. De volgende keer zal hij het heel anders aanpakken. Hij besluit dat hij een meerderheidsaandeel zal nemen als hij opnieuw in een bedrijf investeert. Dan kan hij tenminste een getalenteerde manager neerzetten en zijn stempel op het bedrijfsbeleid drukken.

Les 2. Wees anders dan de rest

Investeer in bedrijven waar weinig partijen in geïnteresseerd zijn, maar die wel groeipotentieel hebben. En zorg dat die beter gaan lopen, zodat ze met winst kunnen worden doorverkocht. Dat is de strategie die Boekhoorn met succes toepast bij bedrijven als Motip Dupli, Bakker Bart en Telfort.

Les 3. Wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen

Met anderen delen in het lot van een onderneming, samenwerken, samen risico lopen, samen profiteren van de eventuele verkoopopbrengsten maar ook samen de verliezen dragen: Boekhoorn doet het graag en vaak, en het is een sleutelverklaring voor zijn enorme zakelijke succes.

Les 4. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

Zelfs Marcel Boekhoorn verliest wel eens geld. Ook Boekhoorn zit het niet altijd mee, ook Boekhoorn heeft van tijd tot tijd met minder betrouwbare zakenpartners van doen, en ook Boekhoorn maakt fouten.

Les 5. Beperk je verliezen

Verliezen zijn misschien onvermijdelijk, wat niet wegneemt dat je altijd je best kunt doen om je verliezen te beperken. Bij enkele minder geslaagde projecten (De Pers, McGregor, enkele vastgoeddeals) slaagt Boekhoorn daar wonderwel in.

Les 6. Trek je grenzen

Boekhoorn is goed voor mensen in zijn naaste omgeving – zijn vrienden, zijn zakenpartners, zijn familieleden en andere relaties. Daar trekt hij de grens. Verder gaat zijn verantwoordelijk niet, vindt hij. Wat niet wegneemt dat hij aan liefdadigheid doet en van tijd tot tijd in maatschappelijk verantwoorde ondernemingen investeert.

Les 7. Lang leve de lol

Er is meer in het leven dan geld alleen. Boekhoorn is gek op zijn familie, vrienden (en vriendinnen), dieren en voetbal. Hij houdt er een flamboyante levensstijl op na, met fraaie auto’s, een privéjet en een luxejacht.

Les 8. Ga door

Marcel Boekhoorn zal wel altijd blijven werken. In de afgelopen jaren heeft hij weer allerlei kansrijke investeringen gedaan, waaronder de overname van de High Tech Campus Eindhoven van Philips. De laatste tijd is hij vooral in het nieuws als koper van de HEMA. Wie weet of hij er straks in slaagt de keten met winst te verkopen. Hij werkt eraan, dat is zeker. En hij gaat door. Een aan deals verslaafde ‘serial investeerder’ als Boekhoorn is nooit klaar.

Denken als Marcel Boekhoorn
Uitgever: Haystack
ISBN: 9789461263377
1e druk maart 2019
Prijs: 15 euro (incl. BTW)
Hardcover 144 pagina’s

Deel:

Geef een reactie