Dood rond je dertigste

“Het is maar goed dat Jezus op zijn 33e is gestorven”, zeg ik tegen een vriend die ik help verhuizen. Mijn ogen glijden langs zijn CD-verzameling. Roxy Music, Stevie Wonder, The Rolling Stones. “Al die oude lullen”, zucht ik. “Tot hun dertigste fonkelen ze van creativiteit. Daarna hoor je nooit meer iets van ze, of draaien ze keer op keer hetzelfde sleetse liedje af.”

Want het is waar. Bryan Ferry treedt op voor dames van middelbare leeftijd, die meer interesse hebben in zijn strakke leren broek dan zijn belegen muziek. Stevie Wonder is alleen in het nieuws omdat hij zijn gezichtsvermogen misschien terugkrijgt. Mick Jagger teert al zo lang op oude roem dat je je afvraagt waaraan hij die eigenlijk ontleent.

En zo was het met Jezus eigenlijk ook. Hij had rond zijn dertigste zijn ei wel gelegd. En wat je er verder ook van mag denken, die bijbel is een invloedrijk boek. Mede dankzij Jezus, de belangrijkste co-auteur. Maar je moet er niet aan denken dat Jezus langer had geleefd. De climax – de kruisiging – was dan uitgesteld, ten koste van de spanningsopbouw. Misschien had de bijbel zelfs een happy end gekregen – helemaal erg. “Bijbelverkopers mogen God op hun knieĆ«n danken dat Jezus jong is gestorven”, grap ik.

Creativiteit schijnt bij mannen nauw samen te hangen met hun hormoonhuishouding. Tussen hun twintigste en dertigste piekt de testosteronproductie. Dit leidt soms tot verregaande agressiviteit – zo zijn de meeste moordenaars jonge mannen. Maar het kan ook resulteren in artistieke meesterwerken en grootste daden. Tot met het daaropvolgende lichamelijke verval ook de scheppende krachten afnemen.

Mijn vriend ziet het anders. “Als je jong bent, doe je in je spontaniteit vaak maar wat. Soms pakt die experimenteerdrift goed uit. Dan brengt iemand opeens een meesterwerk voort. Daarna klampt hij zich vast aan dat toevallige succesnummer. Met testosteron heeft dat niets te maken. Wel met onzekerheid, gemakzucht en winstbejag.”

“Ik geloof er trouwens niets van dat die testosteronproductie zo sterk afneemt na je dertigste”, besluit hij. En hij tilt eigenhandig een ijskast de trap op.

Column voor Freeler

Deel:

Geef een reactie