Beursgang in bange tijden: herinnering aan Maurice de Hond

Mijn virtuele ontmoeting met Maurice de Hond zal ik nooit vergeten. Het moet eind 1995, begin 1996 zijn geweest. Zijn boek ‘Dankzij de snelheid van het licht’ was net uit. Ik moest hem hierover interviewen voor een blad waarvoor ik goed betaald gerommel in de marge verrichtte.

Het tijdschrift – een opgedirkt sponsored magazine – was De Hond waarschijnlijk te min om mij in levenden lijve te woord te staan. Maar hij was wel bereid tot een telefonisch interview vanuit de auto, op weg naar zijn werk.

Dus belde ik op het afgesproken tijdstip. Ik kreeg een ‘Bas’ of een ‘Herman’ – iemand met een hondennaam in elk geval, maar geen De Hond. Die was ‘op de andere lijn’ in gesprek. Vijftien minuten en ik weet niet hoe veel gulden later kreeg ik De Hond toch te spreken.

Ik vroeg wat volgens hem de ‘slaag- en faalkansen’ waren voor bedrijven op het Internet. “Internet”, riposteerde De Hond. “Dat is het ultieme communicatiemiddel. Als je als bedrijf nu niet investeert in Internet….KRIIIIII… veel gevaarlijker… ZJJIIII…@*&%…”

Ons gesprek vond plaats in het pre-GSM tijdperk, en elke keer dat De Hond de hoek omreed of een lichtmast passeerde, verdronken zijn antwoorden in een zee van ruis. Tot hij eindelijk luid en duidelijk doorkwam: “Het spijt me werkelijk voor u, maar ik moet nu uitstappen. Stuurt u de uitgewerkte tekst nog even toe?”

Hoewel ik nog geen woord op papier had staan, is het met mijn artikel toch nog goed gekomen. Zijn boek was breeduit besproken in de pers, en daaruit heb ik een mooi artikel kunnen destilleren. Een kop was ook snel verzonnen: ‘Het ultieme communicatiemiddel’. Nooit meer commentaar op gehad van De Hond.

Als ik dit verhaal aan kennissen van De Hond vertel, krijg ik vaak reacties in de trant van: ‘typisch Maurice’ of ‘wat is het toch een chaoot’. Maar ik heb een zwak voor de man met zijn twee autotelefoons en eeuwige haast. Ik wens hem ook het allerbeste met de ongelukkig getimede beursgang van zijn bedrijf Newconomy deze week.

 

(Opdracht voor Freeler)

 

Deel:

Geef een reactie