Marcel Harteveld: Acda & De Munnik meet Bruce Springsteen

Marcel Harteveld: Acda & De Munnik meet Bruce Springsteen

Cabaretliefhebbers kennen hem misschien als de partner van Johan Fretz in het duo Gebroeders Harteveld & Fretz, televisiekijkers als Jeroen Swinkels in de SBS6-serie Danni Lowinski. En muziekhebbers met een goed geheugen herinneren zich Marcel Harteveld misschien van zijn eenmalige optreden in het tweede seizoen van De Beste Singer Songwriter van Nederland. Nu komt hij met een eerste album: ‘Haat/Liefde’.

‘Ik kom eraan’, heette het nummer dat Marcel Harteveld tijdens De Beste Singer Songwriter van Nederland liet horen. Hij ging niet door naar volgende ronde, misschien niet omdat zijn muziek ’te poppy voor kleinkunst was en te veel kleinkunst voor pop’, zoals hij het uitdrukt. Geen probleem, het was een ’toffe ervaring’, zegt Harteveld, en de positieve reacties op het YouTube-filmpje van zijn optreden sterkten hem in zijn overtuiging dat hij verder moest gaan in de muziek. Destijds was dat helemaal niet zo zeker: hij was afgestudeerd aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam en had samen met Johan Fretz zijn eerste successen als cabaretier geboekt.

Tot voor kort leek muziek nog altijd bijzaak te zijn voor Harteveld. In de vorige voorstelling met Johan Fretz (‘Revolte’) was er weinig ruimte voor de liedjes van Harteveld. Niet dat het hem ontbrak aan inspiratie. Zijn relatie was net uit, en hij schreef het ene liefdesliedje na het andere. “Als zoiets gebeurt kun je twee dingen doen: in therapie gaan of een liedje maken. Ik heb gekozen voor het laatste.” Maar zijn lefdesliedjes waren te intiem en persoonlijk om in ‘Revolte’ op te nemen. “Dat zou hebben gewrongen; de voorstelling was veel te politiek getint voor mijn liefdesliedjes.” Maar de na afloop van de toer met ‘Revolte’ heeft Harteveld de tijd genomen om een album op te nemen met een selectie van de nummers die hij in de afgelopen jaren heeft geschreven. En nu kan het publiek kennismaken maken met de singer/songwriter Marcel Harteveld.

Wrangkomisch

Haat/Liefde heet het eerste album van Marcel Harteveld. Het staat vol met persoonlijke nummers, waarvan veel gaan over ‘liefde met een mankement’, zegt Harteveld. “Veel nummers in de popmuziek gaan de gevoelens aan het begin of aan het einde van een relatie, maar zelden over de gevoelens in de tussenliggende periode. Ik heb het daarover. Niet over de prille verliefdheid die in zo veel liedjes voorkomt, niet over de haat die een verbroken relatie vaak oproept, maar over de combinatie van die twee.” Zoals Harteveld zingt op ‘Ik Hou Van Jou’: “Dus ga bij me weg, maar kom bij me terug. Grijp me bij m’n hart, en steek me in m’n rug. Jij bent m’n engel en m’n duivel, samen in één vrouw.”

Het wrangkomische ‘Ik kom eraan’ dat Harteveld tijdens De Beste Singer Songwriter speelde staat erop in een mooi gearrangeerde versie en smaakvolle pianopartijen van Laurens Hoppe. Daarnaast telt het album veel nummers die zijn geïnspireerd op zijn eigen ervaringen. En net als ‘Ik kom eraan’ zijn het verhalende nummers, die het midden houden tussen kleinkunst en de popmuziek. “Misschien ben je als artiest niet meer dan de som van je inspiratiebronnen”, zegt Harteveld. “En de mijne komen uit het cabaret en de popmuziek.” Hij noemt zowel Acda & De Munnik als Bruce Springsteen met zijn romantische, verhalende teksten als voorbeelden.

Weemoedig

‘Haat/Liefde’ is een prettig album voor de liefhebber van intelligente, licht weemoedige muziek op het snijvlak van kleinkunst en pop. Maar ook meer dan dat. Want waar in de vorige voorstelling van Harteveld met Fretz geen plaats was voor de nummers van Harteveld, in hun komende programma zijn drie nummers van ‘Haat/Liefde’ te horen. De voorstelling – over dertigers die twijfelen aan de idealen van hun jeugd – blijkt een prima vehikel voor de contemplatieve songs op ‘Haat/Liefde’,de single ‘Koud hart’, ‘Kapers op de kust’ en ‘Hagenees in Amsterdam’.

‘Haat/Liefde’ van Marcel Harteveld wordt aanstaande maandag gepresenteerd in Desmet in Amsterdam.

Deel:

Geef een reactie