Marika Hackman: ‘Mijn beste plaat komt eraan’

Marika Hackman: ‘Mijn beste plaat komt eraan’

Marika Hackman heeft de afgelopen jaren in kleine kring een naam opgebouwd met een paar ep’s en optredens, o.a. in het voorprogramma van Laura Marling en als zangeres bij Alt-J. Nu lijkt ze klaar voor het grote werk. In elk geval ligt haar eerste album klaar om te worden uitgebracht. Wat mogen we verwachten?

In Engeland kennen ze Marika Hackman al sinds ze op haar twintigste voor Burberry Eyewear een reclamefilmpje mocht maken, waarin ze – met een Burberry zonnebril op – een eigen nummer uitvoert, het stemmige Here I lie. Op haar nieuwe album komt het nummer ook te staan, maar waarschijnlijk onder een andere titel.

Het is in zoverre typerend voor haar muziek dat er een soort gelatenheid uit spreekt, alsof de zangeres volledig onthecht is. Zelfs in ruigere nummers – op haar eerste ep,  Free Covers, staat een cover van Lithium van Nirvana – is het alsof ze er niet helemaal bij is met haar gedachten. Het wekt weinig verwondering dat Hackman op haar eersteling een cover van Nico heeft opgenomen (These Days), ook zo’n zangeres met een stem waarin een aan droefheid grenzende berusting doorklonk.

“Abstracte muziek”, noemt Hackman het zelf. Niet wat je zou verwachten van een zangeres die nogal eens met Laura Marling wordt vergeleken. Marling is juist het tegendeel van ‘abstract’: zij zingt over zichzelf, en dan bij voorkeur over haar niet altijd even rimpelloze liefdesleven. Het is moeilijk voor te stellen dat Marling ooit een nummer als Cannibal zou kunnen schrijven, een lied waarin Hackman de spot drijft met de mensen die door hun overconsumptie de aarde opsouperen.

“We zijn allebei vrouwelijk singer-songwriters, en we zingen allebei graag over de donkere kant van het leven. Maar verder hebben we niet zo veel gemeen.” Toch snapt Hackman de associatie met Marling wel. “Ik heb met Laura opgetreden, en mensen hebben nu eenmaal de neiging artiesten met elkaar te vergelijken.”

Door de abstracte, berustende stemming die uit haar muziek klinkt, lijkt het alsof Hackman al jaren muziek maakt. Dat is schijn. ‘Free Covers’ is begin 2013 uitgekomen, haar tweede ep, ‘That Iron Taste’ eveneens. Daarna zijn er nog twee ep’s verschenen – ‘Sugar Blind’ (eind 2013) en ‘Deaf Heat’ (april 2014, met een onheilszwangere cover van Lykke Li’s ‘I Follow Rivers’ ).

Haar eerste volwaardige album is klaar om te worden uitgebracht. Waarom ze een aanloop van vier ep’s heeft genomen? “Ik wilde echt klaar zijn voordat ik een echt album uitbracht. Ik had het gevoel dat ik mijn talent nog verder moet ontwikkelen. Ik had natuurlijk ook in stilte aan mijn nummers kunnen slijpen, maar door ep’s uit te brengen, kon ik makkelijker optreden. Dat is bevorderlijk geweest voor mijn ontwikkeling. En ik heb mijn ‘fanbase’ geleidelijk kunnen uitbreiden.”

De nieuwe plaat krijgt de titel ‘We slept at last’ mee. Het was de bedoeling om het album dit najaar uit te brengen, maar dat wordt komend voorjaar. “Mijn producent werkt ook voor Alt-J, en hun nieuwe album heeft enige vertraging opgelopen. Nog even geduld, dus.” Wat mogen we verwachten? ‘Here I Lie’ komt erop te staan, zij het onder een andere titel. En verder allemaal eigen nummers. “Het wordt volwassener en rijper dan alles wat ik tot dusver heb gemaakt”, belooft Hackman. Volgend jaar weten we meer.

Deel:

Geef een reactie