Slobberbone heropgericht: een aangenaam weerzien

Slobberbone heropgericht: een aangenaam weerzien

Wat bezielt Brent Best, ook niet meer de jongste, om weer met Slobberbone te touren? Slobberbone was tien jaar geleden toch opgedoekt? En was Best niet met een eigen album bezig? Wat doet Slobberbone dan hier in Nederland voor een serie optredens?! “Genieten van een betaalde vakantie”, zegt Best.

Slobberbone is niet dood, Slobberbone leeft. Nou ja, de band uit Denton (Texas) vertoont tekenen van leven.

“We treden niet meer 200 keer per jaar op, zoals we vroeger deden. Geen van ons is nog professioneel muzikant”, zegt frontman (zanger, gitarist en componist) Brent Best. Zelf werkt hij als programmeur annex manusje van alles bij een uitgaanscentrum. Muziek maken is er de afgelopen jaren enigszins bij ingeschoten.

Na het uiteenvallen van Slobberbone in 2005 heeft Best nog zijn geluk beproefd met The Drams, een groep waarin weliswaar drie leden van Slobberbone meespeelden, maar die muziek maakte met meer tierlantijnen dan de hoekige nummers van Slobberbone. Meer Big Star dan Hüsker Du, zogezegd, zoals te horen valt aan ‘Jubilee Drive’ (2006), de enige plaat van The Drams. “Maar achteraf gezien hadden we de plaat best onder de naam Slobberbone kunnen uitbrengen. Destijds was ik bang dat dit verwarring zou scheppen, dat het imago van Slobberbone er onder zou lijden. Nu vraag ik me af wat me bezielde. Nu zou ik alleen nog maar materiaal onder een andere naam uitbrengen als de andere leden van Slobberbone er echt geen verregaande bemoeienis mee hebben gehad. Zoals mijn komende soloplaat, het grotendeels akoestische ‘Tangled’.”

Na The Drams kwamen Best en de andere leden van Slobberbone alleen nog maar incidenteel in het nieuws, met gelegenheidsoptredens. Tot nu. Opeens maakt Slobberbone een toer door Nederland. “Optreden bevalt ons elke keer weer goed. En we zijn om een of andere reden populair in Nederland. Het bevalt ons ook uitstekend hier. We hebben veel vrienden hier. Mijn familie is ook deels afkomstig uit Nederland. Af en toe zie ik iemand over straat lopen die sprekend mijn grootvader is. Ik voel me verwant aan de mensen hier. Fijn om hier te kunnen genieten van een betaalde vakantie!”

Kruisbestuiving

Nog een reden om weer wat vaker op te treden: begin volgend jaar moet er een nieuwe plaat van Slobberbone uitkomen. “Ik heb bijna genoeg nieuwe nummers bij elkaar geschreven”, zegt Brent. “Dan kan het ook geen kwaad om wat vaker met elkaar te spelen.” Tijdens een optreden in de Amsterdams Tolhuistuin komen enkele van de nieuwe nummers voorbij. ‘Man of Note’ en ‘Top 5’, afgewisseld met oudere nummers zoals ‘Dunk you in the river’, ‘I’ll Be Damned’, ‘Your Love is Waning’ en natuurlijk ‘Gimme back my dog’ (van harte aanbevolen door schrijver Stephen King).

Gimme back my dog
It was mine before I met you
It was mine before I’d let you come closer and hold it and know it
The way you once knew me
It was mine before you knew me

Liefhebbers van Slobberbone kunnen gerust zijn: het is een aangenaam weerzien. Stergitarist Jess Barr is er tijdens de live-optredens niet bij. “Dat was wel de bedoeling, maar hij bleek het zo druk te hebben met zijn bar runnen dat hij geen tijd kon vrijmaken.” Zijn plaats wordt ingenomen door Micah Schnabel van Two Cow Garage. Hij blijkt een perfecte vervanger. De nieuwe nummers liggen in het verlengde van de oude, een kruisbestuiving van country- en punkmuziek. “Cow punk, zo word het wel eens genoemd. Ik vind het prima: ik houd van koeien en ik ben sterk beïnvloed door punkmuziek”, grapt Best.

“Wel zing ik hopelijk beter dan vroeger. Ook is de muziek nu vaak wat melodieuzer. Een nummer als Top 5 had ik vijftien jaar geleden niet kunnen schrijven, ik heb mezelf wel ontwikkeld.” Gebleven zijn de laconieke, humoristische teksten vol zelfspot. Zoals in ‘Man of Note’: over iemand die laat weten dat hij toch echt wel meetelt in de wereld en aandacht verdient, dat we het allemaal weten, dat we hem niet over het hoofd zien. Iemand die zichzelf overschreeuwt, kortom. “Ik ben ook helemaal geen ‘man of note’. Ik ben meer een ‘footnote’ in de muziekgeschiedenis, relativeert Best.

Overmatig drankgebruik

Ook zingt Best in de nieuwe nummers net als vroeger over sterke drank. Zo bezing hij in ‘Top 5′ de vijf belangrijkste zaken in zijn leven. Eentje daarvan is whisky. De andere vier kan hij zich door die whisky niet meer goed herinneren. Waarom drank zo’n geliefd onderwerp is voor Best? “Het leent zich goed voor een dubbelzinnigheid die mij aanspreekt. Aan de ene kant ben je vrolijk als je veel drinkt, aan de andere kant weet je ook dat je nogal triest bezig bent. Ik probeer beide kanten tegelijkertijd te laten zien. Al moet ik zeggen dat ik hoe langer hoe vaker de trieste kant van overmatig drankgebruik benadruk – dat hoort misschien bij het ouder worden.”

“Overigens is dit allemaal achteraf geredeneerd. Ik probeer niet te veel na te denken over de nummers die ik schrijf. Dat komt de composities niet ten goede: mijn beste nummers schrijven zich bijna vanzelf. Ze lijken zichzelf aan te dienen. Ik moet er alleen voor open staan, om ze op te vangen als een soort antenne. Vlak na een concert blijkt een goed moment te zijn, als ik helemaal ontspannen ben. Ook komen de goede nummers vaak net nadat ik een plaat heb uitgebracht. Een beetje zonde. Aan de andere kant ben ik ben benieuwd waar ik straks mee kom als de komende plaat van Slobberbone en mijn soloalbum zijn verschenen.”

Deel:

Geef een reactie