Uitnodiging voor een random walk in cyberspace

Uitnodiging voor een random walk in cyberspace

Beste non-liner,

Waarom ben je nog altijd niet aangesloten op internet?

Geld kan het niet zijn; iedereen kan een pc’tje kopen (en mocht je krap bij kas zitten: ik heb er nog wel een paar staan) en een breedbandabonnement kun je je ook best veroorloven (misschien betaal je er zelfs al voor, aan hetzelfde kabelbedrijf dat het signaal doorgeeft aan de televisie waar je avond aan avond voor zit – ik zou het eens nagaan als ik jou was).

Wat weerhoudt je dan toch? Ik denk dat het angst is.

Voor de techniek, om te beginnen. En inderdaad, een computer is een ingewikkeld apparaat. Begrijpelijk dat jij je overweldigd voelt. Maar troost je, niemand beheerst een computer volkomen, om de doodeenvoudige reden dat niemand weet wat een computer precies kan. Het is geen apparaat met een duidelijk afgebakende functie, maar een virtuele machine die allerlei gedaanten aan kan nemen – van televisie, van tekstverwerker, van rekenmachine, van internetbrowser. Waarom je hierdoor laten afschrikken? Je hoeft alleen de internetbrowser te bedienen, en dat is zo simpel als wat.

Maar jouw angst gaat waarschijnlijk dieper; volgens mij ben je ook bang voor wat er kan gebeuren als je die techniek inzet. Je wordt afgeschrokken door alle verhalen over internet als broedplaats van kinderlokkers (niet dat die jou direct gevaar opleveren), terroristen en andere verwrongen geesten. Je laat je bang maken door alle mythen over de tovenaar en zijn leerling, over Prometheus, over Frankenstein, die alle als strekking hebben dat de mens met zijn technische vindingen een monster schept dat hij niet kan beheersen. Ik kan je geruststellen: zo lang je thuis in je kamertje zit, zal je weinig overkomen. Minder dan wanneer je de deur uitgaat, in elk geval. En als je thuis toch iets overkomt, dan eerder door een haperende pacemaker dan door internet.

Het verbaast me dat ze jouw angst proberen te bestrijden door meer angst te zaaien. Dat ze je vertellen dat je dreigt te worden buitengesloten, dat je het slachtoffer wordt van een digitale tweedeling als je niet oppast, dat je straks misschien niet meer kunt bankieren, dat je belastingformulier oningevuld blijft of dat je in een sociaal isolement terecht komt. Ik kan me niet voorstellen dat je daardoor warm gaat lopen voor internet. Als je dan toch on-line gaat – omdat het nu eenmaal moet, omdat het niet anders kan – dan zul je je technofobie maar moeilijk kunnen overwinnen. En zul je slechts minimaal gebruikmaken van internet en er nooit van genieten, zul je het altijd als een verplichting zien en nooit als een liefhebberij. Terwijl er online zo veel valt te beleven. Waarom wijzen ze jou daar niet eens op?

Jammer dat je dit niet leest, non-liner. Anders zou ik je misschien kunnen verleiden. Dan zou ik je vragen eens een kijkje te nemen op Stumble Upon, een dienst waarmee je kunt zappen op internet, en willekeurig sites kunt opvragen en een waardering toekennen; grote kans dus dat je op een interessante plek belandt. Ik denk dat ook jij meer plezier aan een random walk door internet zou beleven dan aan het kanaalzwemmen op de televisie.

Kom online, non-liner! Je hebt niet meer zo lang te leven, de jaren begin te tellen. Verspil ze zuinig.

Deel:

Geef een reactie