Rollenpatronen (Vrouwenonderdrukking nieuwe stijl?)

Rollenpatronen (Vrouwenonderdrukking nieuwe stijl?)

Er wordt de laatste tijd wat afgediscussieerd over de vrouw als lustobject en over de ‘bimboficatie’ en ‘barbificatie’ van de samenleving. Volgens critici van het huidige op uiterlijkheden ingestelde tijdsgewricht, zijn veel vrouwen gefrustreerd omdat ze niet voldoen aan de gangbare schoonheidsidealen, zoals hun dat wordt voorgespiegeld in hitsige videoclips en gefotoshopte glamourfoto’s. De stap naar anorexia, botoxbehandeling en facelift is dan snel gezet. Vrouwenonderdrukking nieuwe stijl, met ‘de media’ en ‘de cosmetische industrie’ als belangrijkste beulen.

Slachtofferitis!, vinden hun tegenstanders. Je hoeft je als vrouw niets aan te trekken van alle snelle en oppervlakkige oordelen. Het heeft ook niet zo veel zin, want juridisch aanpakken van alle gepimpte media heeft weinig kans van slagen. En al zou je de media kunnen dwingen hun foto’s niet te photoshoppen, wat dan nog? Er zal altijd een schoonheidsideaal blijven bestaan, en altijd zal het gros van de vrouwen er niet aan voldoen. Zo is dat nu eenmaal met idealen, die hebben er een handje van om onbereikbaar te zijn.

Misschien is het maar beter om als vrouw morrrend (à la Linda de Mol) mee te doen met de mode, en zo veel mogelijk aandacht te besteden aan je uiterlijk. Niet omdat je zo graag een bimbo of een barbie wilt zijn (integendeel), maar omdat je nu eenmaal ook moet meedraaien in deze maatschappij. “If you can’t beat them, join them.” En dus laat je misschien zelfs je uiterlijk door de plastische chirurg te laten verfraaien. Niet dat veel vrouwen dat doen, overigens. De meeste vrouwen hebben kennelijk wel wat belangrijkers aan hun hoofd.

Nog beter dan morrend meedoen is het misschien wel om je helemaal niets aan te trekken van al dat uiterlijk vertoon in onze geseksualiseerde samenleving. Schoonheid is net als intelligentie, welvaart en meer van dat soort moois ongelijk verdeeld. Mensen verschillen; de een is mooi of slim of zakelijk, de ander niet. Ontwikkel je talenten, richt je op je sterke punten. Als je slim bent, word je wetenschapper, als je zakelijk bent, word je rijk en als je aardig bent maak je veel vrienden. Dan maar niet aantrekkelijk. En als je wel mooi bent, word je toch fotomodel? Tot je schoonheid is verwelkt (want: ‘beperkt houdbaar’), dan houd je ermee op. Wil je niet gefrustreerd raken? Streef geen doelen na die je toch niet kunt bereiken.

In elk geval lijkt verzet tegen heersende mores – hoe verwerpelijk die ook zijn – af te raden. Laat maar zitten, je verandert er toch niets aan. Misschien een moeilijk te verteren boodschap voor vrouwen die niet voldoen aan de heersende schoonheidsidealen. Misschien een (toegegeven, schrale) troost: het is ook geen pretje om wél een oogverblindend mooie vrouw te zijn. En nog erger is het om je als man door het leven te moeten slepen.

Deel:

Geef een reactie