Zwaard of ploegijzer? (Over de ontdekking van de Higgs-Bosondeeltjes)

Zwaard of ploegijzer? (Over de ontdekking van de Higgs-Bosondeeltjes)

God bestaat!

Nou ja, het goddeeltje bestaat: van de week schijnen bij protonbotsingen in de Large Hadron Collider twee Higgs-Bosondeeltjes te zijn ontdekt. Goddeeltjes, zoals ze ook wel worden genoemd.

De Higgs-Bosondeeltjes vormen samen een Higgs-veld, dat verantwoordelijk is voor massa. Op www.grenswetenschap.nl staat een uitvoerige, duidelijke verhandeling. In het kort komt het hier op neer: “Een Higgs-veld weerhoudt dingen ervan met de lichtsnelheid te reizen. Het principe is te vergelijken met onder water bewegen. Net zoals je hand onder water wordt tegengehouden door het water, houdt het Higgs-veld de elementaire deeltjes tegen om aan lichtsnelheid te reizen.” Met andere woorden: “Onze waarneembare (en meetbare) realiteit is een vertraging in het Al, iets dat voor een bepaalde wrijving zorgt.” En dat ‘iets’, dat zijn de Higgs-bosonen.

Tot voor kort wisten we niet zeker of Higgs-bosonen werkelijk bestonden, of dat ze een constructie waren van hooggeleerde cq. overspannen wetenschappers. Maar nu zijn ze toch echt aangetroffen. De gevolgen kunnen ingrijpend zijn. Wat als de mens erin slaagt de Higgs-Bosondeeltjes te beheersen? We kunnen dan wellicht nieuwe elementen fabriceren, buiten de tabel van Mendeljev. Reizen met de snelheid van het licht (door het Higgsveld op te heffen) komt dan misschien ook onder handbereik. Kortom, het zit erin dat de mens straks – geschat wordt dat het nog wel 150 jaar of zo duurt – de natuur naar zijn hand kan zetten en zich tot god kan verheffen.

Goed nieuws dus? Tja. “Qua wapens, het eerste praktisch gebruik van dit soort uitvindingen, kunnen we denken aan Stargate-achtige taferelen waarbij een slachtoffer helemaal vaporiseert”, vermoedt grenswetenschap.nl. De teams die betrokken waren bij de ontdekking van de de Higgs-Bosondeeltjes ruzi├źn nu al over wie ze het eerst vond.

Deel:

Geef een reactie