Seks in de wacht

De laatste jaren duiken keer op keer berichten op dat seks uit de gratie is. Zo had in Nederland 70 procent van de mensen van 16 jaar en ouder in 2022 naar eigen zeggen in het voorgaande jaar seks gehad, 4 procentpunt minder dan in 2014, volgens het CBS.
Vooral jongeren – onzeker als ze zijn – ervaren daarnaast een verlammende prestatiedruk rond seksualiteit. Hun situatie wordt verder gecompliceerd doordat ze langer thuis blijven wonen en de stap naar volwassenheid uitstellen. Dit alles leidt tot minder fysieke ontmoetingen, en dus tot minder ‘van dattem’. Uit het meest recente academische onderzoek van belang dat ik kon vinden (uit 2021) blijkt bijvoorbeeld dat mannen die tussen 2000 en 2004 in de VS zijn geboren minder seks hadden dan hun voorgangers. Volgens het CBS was in 2022 in Nederland de groep van 16 tot 25 jaar slechts voor 56 procent seksueel actief. In 2014 was dat nog 63 procent. Maar niet alleen jongeren tot 25 doen het rustig aan; ook daarna lijken veel mensen niet in beweging te komen tussen de lakens: vijf van de zes 25-plussers had toen minder dan één keer per week seks, aanzienlijk minder dan 25 jaar eerder.
Er zijn allerlei verklaringen voor de seksuele recessie. We worstelen met de constante druk van het moderne leven, waarbij het jongleren met werk, sociale verplichtingen en persoonlijke ontwikkeling vaak ten koste gaat van intimiteit. Deze stress wordt versterkt door ons overmatige telefoongebruik, dat volgens deskundigen een directe invloed heeft op ons libido.
Nu lees ik in The Economist – en dat in de Week van de liefde – weer dat studenten en afgestudeerden in de VS steeds minder seks hebben. Seksuele activiteit onder Amerikaanse studenten is in de afgelopen 20 jaar zelfs bijna gehalveerd. Dat niet alleen, academici (in spe) hebben ook 7 tot 8 procent minder seks dan mensen die minder hoogopgeleid zijn. Voor de kuisheid van hogeropgeleiden bestaan allerlei verklaringen. Mogelijk komt het doordat ze het zo druk hebben met werk en de zorg voor kinderen, drukker dan minder hoogopgeleiden. Ook zou het kunnen dat beter opgeleide vrouwen lastiger aan een geschikte partner kunnen komen. Verder is het goed denkbaar dat jongvolwassenen met een langetermijnsoriëntatie (typisch een eigenschap van hogeropgeleiden) vaak voorzichtiger en risicomijdender zijn – en dus ook minder gauw toegeven aan hun seksuele lusten.
Interessant. Het doet me denken aan de film Idiocracy, waarin slimme mensen zo druk bezig zijn met hun carrière dat ze nalaten zich voort te planten terwijl de rest van de bevolking vrolijk doorfokt. Slimme mensen sterven dus uit en de samenleving wordt steeds dommer.
Maar zo’n vaart als in Idiocracy zal het niet lopen. Want seks zit niet alleen onder hogeropgeleiden in het verdomhokje. Ook lageropgeleiden hebben minder seks, al is de terughoudenheid hier misschien minder groot. De trend is echt alomtegenwoordig. Onder jong en oud, hoog- én laagopgeleid, in de VS en elders: overal heeft seks aan populariteit ingeboet. Er waart een preuts spook door de wereld, van Oost (Korea, waar de 4B-beweging vrouwen aanmoedigt om af te zien van daten, seks, huwelijk en kinderen) tot West (de Conservatieve Staten van Amerika). We moeten er allemaal aan geloven.
Bijna allemaal, tenminste. Alleen de 75-plussers laten zich schijnbaar niet van de wijs brengen. Zij hebben volgens het CBS juist meer seks dan vroeger. Weliswaar is slechts 27 procent seksueel actief (in 2022), maar in 2014 was dat nog maar 16 procent. Dus wanhoop niet.
Beeld: zelf gebakken met Dall-E 3