20 tinten Tinus (Opzet voor een Liber Amicorum van 20 vrienden voor Tinus – De ‘J’ van ‘Je zoekt het maar uit’, deel 2)

In de reeks ‘De ‘J’ van ‘je zoekt het maar uit‘ publiceer ik voorstellen waar ik tijd en moeite in heb gestoken, maar waar ik niets op heb gehoord. Want: te duur, iemand anders leek ons geschikter, we zien er toch maar van af. De non-respons vat ik maar op als een aanmoediging om het voorstel openbaar te maken. Misschien heeft iemand anders er nog wat aan. Voel je vrij! 

Vraag:  Hee Jan, kun je een plan maken voor een nieuw magazine? Een van de oprichters/partners van onze investeringsmaatschappij gaat na 20 jaar met pensioen. Voordat hij ons verlaat, willen we hem een magazine (oplage 1 stuk!) cadeau doen. Of ik hiervoor een voorstel kon indienen.

Gedaan:

1. Titel: iets als 20 tinten Tinus?

Je vat ‘m wel: 20 bijdragen over een en dezelfde persoon. Een liber amicorum van z’n beste 20 zakelijke relaties t.g.v. zijn pensioen na 20 jaar.

2. Tijdlijn 2004-2024. Aan het begin van het boek. Geeft de lezer houvast. En het geeft de schrijver vrijheid om heen en weer te springen in de tijd, zonder dat de lezer de draad kwijtraakt.

3. Je had het over een stuk of 20 interviews. Omwille van de variatie kan een aantal misschien in de vraag-antwoordvorm worden gegoten, andere als een tekst met citaten, een paar misschien alsof ze zo zijn opgetekend, dus zonder indirecte rede en misschien een paar waarin Tinus direct wordt toegesproken – als het ware een open brief aan, dus. Misschien ook een klantcase toevoegen?

4. Misschien is het een idee elk interview met enkele standaardvragen te laten eindigen – die kun je dan gebruiken om de interviews af te wisselen of samenvoegen in een apart artikel. Bijvoorbeeld: welk boek, film of CD raad je Tinus aan? Zo krijg je een mooie lijst. Of: 20 adviezen aan Tinus. Of: 20 zaken die wij hebben geleerd van Tinus, 20 citaten van Tinus, 20 zaken die ik Tinus nog altijd had willen vragen,

5. Ik zou sommige, misschien zelfs alle interviews een eigen invalshoek proberen mee te geven. Natuurlijk zullen ze al verschillen doordat geen twee van de geïnterviewden hetzelfde zijn, maar je iedereen ook een bepaald thema kunnen laten behandelen. Misschien toewijzen/mensen op laten intekenen? Zoals: Tinus als investeerder. Als vriend. Als leidinggevende. Als directe collega. Zijn nalatenschap (in overdrachtelijke zin, zijn ‘legacy’, bedoel ik uiteraard). Of: Zijn beste deal. Misschien zijn slechtste deal? (En de lessen die daaruit kunnen worden getrokken). Een bijzonder project. Etc.

Deel:

Geef een reactie