Prompt re-engineering (2)

De term prompt re-engineering ben ik nergens tegengekomen, reverse prompt engineering wel. Het komt op hetzelfde neer: dat je bestaande output analyseert en probeert de prompt die eraan ten grondslag ligt te reconstrueren.

Er blijken zeker twee manieren van reverse prompt engineering te bestaan. Geen enkele manier is waterdicht; het lukt je bijna nooit om tot een prompt te komen die een perfecte imitatiegenerator is. Maar je kunt het origineel soms wel benaderen.

1. Reverse prompting

Bij reverse prompting bekijk je een bestaande tekst en probeer je te raden welke prompt is gebruikt om die tekst te maken. Het is een soort ’terugdenken’ van het resultaat naar de oorspronkelijke vraag.

Voorbeeld 1: Stel dat je een goede productbeschrijving ziet voor een slimme thermostaat:

“Ervaar ultiem comfort en bespaar op je energiekosten met de revolutionaire SmartTherm. Deze intelligente thermostaat leert je voorkeuren, past zich automatisch aan je schema aan en is eenvoudig te bedienen via je smartphone. Met SmartTherm geniet je altijd van de perfecte temperatuur in huis, zonder onnodig energieverbruik.”

Je kunt dan aan de AI* vragen om de prompt te reconstrueren die deze tekst zou kunnen hebben gemaakt. De AI komt misschien met iets als:

“Beschrijf [product] op een manier die de belangrijkste kenmerken en voordelen benadrukt. De toon moet [toon] zijn en de schrijfstijl moet [schrijfstijl] zijn.”

Je kunt dit handmatig doen – al snel gedoe – maar er zijn ook tools voor, zoals de Prompt Reverse Engineer 2.2 BETA.

2. Iteratieve Zelfverbetering

Bij self-refine prompting vraag je de AI om zijn eigen antwoord te beoordelen en te verbeteren. Het werkt als volgt:

  1. Je stelt een vraag en krijgt een antwoord
  2. Je vraagt de AI om het antwoord te beoordelen en zwakke punten te vinden
  3. Je vraagt de AI om de vraag aan te passen met extra instructies
  4. De AI geeft een verbeterd antwoord
  5. Je herhaalt dit proces tot je tevreden bent

Dit lijkt op hoe programmeurs software verbeteren: stap voor stap, steeds een beetje beter.

Uiteraard kun je deze twee methoden combineren.

* ‘De AI’? Is dat geen kromtaal? Ik denk het wel. Ik zou eerder ‘de AI-bot’ gebruiken, een (ro)bot die is uitgerust met kunstmatige intelligentie (AI). Maar ‘de AI’ is nu eenmaal gebruikelijk onder kenners, en als je de taalpurist gaat uithangen val je in dit vakgebied door de mand. En ‘de AI’ waarmee ik werk zegt ook altijd ‘de AI’, en als er iemand is die het weet, dan ‘hij’ wel. Toch?

Deel:

Geef een reactie