Apparaten die ik gekend heb (3): Lofzang op de Acer Switch 5

Apparaten die ik gekend heb (3): Lofzang op de Acer Switch 5

Als het om computers gaat, kunnen ze me niet klein genoeg zijn. Voor mij geen dikke desktop dus. Maar liever ook geen laptop: ik geef de voorkeur aan een notebook.

Vrijwel niemand maakt onderscheid tussen laptop en notebook, maar volgens mij is er wel degelijk verschil. Een laptop zeul je met je mee, een notebook heb je bij je zonder dat je het merkt. Een laptop zet je – al doet de naam anders vermoeden – op je bureau voor je, want is te zwaar om werkelijk mee op je schoot te werken en wordt al snel te heet van alle inspanning. Met de veel lichtere en compactere notebook gaat het wel. Al blijft het een probleem dat ook een notebook verhit raakt en dat de ventilator regelmatig aan- en afslaat. Zo raak je nooit in de flow.

Behalve dan met de Acer Switch 5, een van de weinige notebooks met inwendige koeling. Geen idee hoe het werkt, maar het werkt. Je kunt het apparaat makkelijk op je schoot houden zonder dat je het gevoel hebt dat je vlam vat en zonder dat je wordt afgeleid door ventilerend gekreun en gesteun. Heerlijk – zeker als je zoals ik vaak in bed werkt, met de computer op de brandgevoelige bovenbenen.

De Acer Switch 5 is een zogeheten 2-in-1 (’two in one’), niet te verwarren met een convertible. Een 2-in-1 heeft een afklikbaar toetsenbord, zodat je de PC desgewenst als tablet kunt gebruiken. Bij de convertible moet je toetsenbord omklappen. Ook handig, maar het apparaat is dan te zwaar om langere tijd in je hand te houden – terwijl je dat vaak wilt bij een tablet.

De Acer Switch 5 wordt niet meer geproduceerd. Het koelingssysteem bleek te duur te zijn. 2-in-1’s kosten meer om te maken dan convertibles. Dus heeft Acer deze computer – ooit bedoeld als ‘Surface Killer’ – opgegeven. Maakt niet uit, ik heb er eentje. En hoewel het apparaat uit 2017 met een Intel i5-processor (hopelijk schrijf ik het goed) volgens Microsoft niet geschikt is om Windows 11 op te draaien, is het me met wat kunst- en vliegwerk gelukt om dit toch voor elkaar te krijgen. Verder heb ik het register getweakt om weer met het context-menu uit Windows 10 te kunnen werken en heb ik de oude, uitgebreide lint bovenaan een map in ere hersteld. Na deze upgrade en twee downgrades (want dat zijn het welbeschouwd) kan ik weer jaren vooruit. Kom maar op met WIndows 12!

Beeld: gemaakt met Dall-e (DALL·E 2022-10-22 10.27.33 – man working in bed with computer happy content cartoon.png)

Deel:

Één gedachte over “Apparaten die ik gekend heb (3): Lofzang op de Acer Switch 5

  1. Alle Acers en Asus’sen zijn per definitie ondingen omdat ze de aan-uit knop de plek van de Delete toets hebben … maar deze is daar een verfrissende uitzondering op. Een leuk hebbedingtje mocht het onder de 150 euri tweedehands zijn.

    Henk Nobbe
    email: zie eerdere reacties

Geef een reactie